Sute de bucureşteni şi aproape 20 de preoţi au participat, miercuri seară, la slujba Vecerniei şi la o procesiune cu moaşte ale Sfântului Pantelimon de la biserica cu acelaşi nume din zona Foişorul de Foc. Sfântul Pantelimon este ocrotitorul medicilor şi al bolnavilor, iar biserica îl cinsteşte în 27 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sfântul Mucenic Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai veneraţi sfinţi ai bisericii, fiind numit şi ”doctorul fără de arginţi”, întrucât nu cerea niciun fel de plată pentru binefacerile săvârşite.

El este considerat ocrotitor al medicilor şi vindecător al bolnavilor, fiind ”un model de medic, următor al lui Hristos”, a declarat pentru News.ro părintele Bogdan Teleanu, preot la Biserica ”Sfântul Pantelimon”, Foişorul de Foc din Capitală, unde la slujba Vecerniei, de miercuri seară, s-au adunat sute de bucureşteni.

După ce s-au închinat la racla cu moaştele sfântului, credincioşii au plecat în procesiune, purtând lumânări aprinse.

Sfântul Pantelimon, cinstit în 27 iulie, s-a născut în anul 284, la Nicomidia, tatăl său fiind un senator păgân, iar mama sa creştină. Părinţii i-au dat numele Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”. Copilul a fost încredinţat spre educaţie lui Eufrosin, medic de renume, el ajungând după puţină vreme la o cunoaştere desăvârşită a artei medicale. După moartea părinţilor săi, Panteleon a eliberat toţi sclavii, iar averea familiei a împărţit-o săracilor. Din cauză că era căutat de mulţi bolnavi, ceilalţi medici din Nicomidia deveniseră invidioşi şi, fiindcă îngrijise un creştin chinuit din ordinul împăratului, l-au denunţat pe Pantoleon la împărat. Pentru credinţa şi dragostea tânărului Pantoleon faţă de Hristos, împăratul Maximian porunceşte ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care decide să-i fie tăiat capul. În timpul tortúrilor, prin minune, se vindeca de fiecare dată. Ostaşii tocmiţi să-i taie capul, înspăimântându-se au strigat: ”Roagă-te pentru noi, omule sfânt, ca să ni se ierte păcatele!”. Îndemnaţi chiar de sfânt să-şi îndeplinească porunca primită de la împărat, călăii s-au apropiat, au sărutat trupul sfântului, apoi unul dintre ei a luat sabia şi a executat ordinul. Când i-a fost tăiat capul, nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat Pantoleon s-a umplut de roade. În momentul morţii sale, din cer s-a auzit: „Slujitor credincios, dorinţa ta va fi acum îndeplinită, porţile cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon, prea milostiv”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.