Trei unităţi de învăţământ din judeţul Suceava vor deschide anul şcolar pe baza scenariului roşu, iar alte peste 180 vor funcţiona, pentru început, în scenariul galben. În total, în judeţul Suceava sunt 729 de unităţi şcolare în sistemul public şi 16 particulare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Prefecturii Suceava, joi a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru prezentarea şi aprobarea scenariului de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţ.

Conform informării prezentate de inspectorul şcolar general Grigore Bocanci, din cele 729 de unităţi de învăţământ din sistemul public - cu personalitate juridică sau structuri arondate – 547 (113 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 434 structuri arondate) vor adopta scenariul 1 (verde), 179 (95 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 84 struturi arondate) vor funcţiona în scenariul 2 (galben), iar 3 (două unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi o structură arondată) în scenariul 3 (roşu).

În hotărâre se arată că după scenariul roşu vor funcţiona Şcoala Gimnazială Cioncăneşti, Colegiul Naţional "Nicu Gane" din Fălticeni (scenariu mix: galben şi roşu), Şcoala Gimnazială "Ion Crangă" Suceava.

Din cele 16 unităţi de învăţământ particulare, 7 vor activa în scenariul 1 (verde) şi 9 în scenariul 2 (galben).

"În ceea ce priveşte cazurile confirmate pozitiv până în acest moment, din rândul personalului didactic şi nedidactic din cadrul unor unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, reprezentanţii DSP Suceava şi Inspectoratului Şcolar Judeţean au precizat că au analizat temeinic scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor propuse de unităţile de învăţământ in cauză şi că acestea sunt scenarii viabile şi realiste, fiind luate toate măsurile necesare pentru ca procesul educativ să poată fi început în condiţii de maximă siguranţă pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţură şi întreg personalul din cadrul unităţilor de învăţământ", arată Prefectura, într-o informare transmisă joi după-amiază.

Conform Hotărârii CJSU, Direcţia de Sănătate Publică Suceava va informa zilnic Inspectoratul Şcolar Judeţean, respectiv Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi.

De asemenea Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava va transmite unităţilor şcolare din judeţ statisticile referitoare la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, pentru stabilirea scenariului de funcţionare. Scenariile de funcţionare se vor actualiza săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

În cadrul şedinţei, directorul executiv al DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, a precizat că evoluţia numărului de rezultate pozitive la testarea SARS-CoV-2 în judeţul Suceava din ultimele 24 de ore se poate justifica prin numărul semnificativ de rezultate pozitive înregistrate la familiile carantinate la domiciliul unor persoane care au fost deja confirmate pozitiv, dar şi prin faptul că persoanele care au dorit să plece la muncă în afara ţării şi-au efectuat testări de rutină, neavând simptome, unele fiind depistate pozitiv la Covid-19. De asemenea din loturile de sportivi care s-au testat în vederea înscrierii în competiţii, unii, deşi asimptomatici, au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu Covid-19.

În contextul evoluţiei pandemiei la nivel naţional şi al creşterii, în judeţ, a numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv Covid-19 în ultimele 24 ore, la finalul şedinţei, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat intensificarea acţiunilor preventive şi de control.

"Raportat la situaţia concretă existentă la nivelul judeţului Suceava, unde au fost semnalate unele nerespectări ale măsurilor preventive, cum ar fi distanţarea fizică, folosirea măştii de protecţie şi numărul de participanţi la diferite evenimente private, prefectul judeţului face un apel la populaţie, avertizând că momentul actual este unul crucial pentru a stopa un al doilea val şi că, în lipsa respectării regulilor sanitare mult mai puţin decât în alte circumstanţe, s-ar putea reveni la o situaţie similară lunilor martie-aprilie, când contagierea cu coronavirus s-a răspândit necontrolat. Situaţia existentă la nivel judeţean ridică îngrijorare şi în contextul climatic actual, în ultima perioadă fiind vorba de temperaturi ridicate, existând aşadar posibilitatea petrecerii timpului liber în exterior, unde rata infectărilor este de 20 de ori mai scăzută decât în spaţiile închise, conform studiilor efectuate", mai arată Prefectura Suceava.

În judeţul Suceava, în ultimele 24 de ore au fost raportate 54 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.