Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii care au susţinut miercuri proba de Matematică din cadrul Evaluării naţionale au fost structurate pe trei secţiuni, cu grade de dificultate diferite, fiecare dintre ele, în cazul in care era rezolvată corect, fiind cotată cu 30 de puncte, cărora li se adăugau cele 10 din oficiu, nota finală rezultând din împărţirea la 10 a punctajului total.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima secţiune a conţinut operaţii simple, menite să verifice cunoştinţe cum ar fi ordinea operaţiilor, operaţii cu mulţimi, calcularea ariei pătratului sau cunoştinţele de bază despre tetraedru. Cea de a doua secţiune a avut şi elemente de algebră, iar cea de a treia inclus probleme de geometrie.

Care au fost subiectele la Matematica

În ceea ce priveşte baremul, la prima secţiune, este punctat doar rezultatul final, nu şi operaţiunile intermediare. La celelalte două secţiuni, pentru orice soluţie corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, se va acorda punctajul corespunzător.

Nu vor fi însă acordate fracţiuni de punct, dar se pot acorda punctaje intermediare pentru rezolvări parţiale, în limitele punctajului indicat în barem.

Care este baremul de corectare

Absolvenţii clasei a VIII-a au susţinut miercuri proba scrisă la Matematică de la Evaluarea Naţională, după ce luni au avut examenul la Limba Română.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 144.890 de candidaţi, dintre care 144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară, iar examenul este organizat în 4.164 de centre.

Joi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. 

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.

De asemenea, o altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat în calcul niciun barem pentru modificarea notei, nota finală fiind cea după contestaţie. La depunerea contestaţiei, elevii vor da o declaraţie scrisă în care îşi vor asuma că în urma recorectării lucrării nota iniţială poată să scadă.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că a pus la dispoziţia celor implicaţi în acest examen, începând de luni, linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit. Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8:00 -16:00 (luni-joi) şi 8:00-14:00 (vineri).

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.