Bărbaţii consideră că o societate condusă de femei ar valoriza pacea, arta şi frumosul, are avea un nivel ridicat de educaţie, dar ar fi mai stresantă, potrivit unui studiu dat publicităţii cu ocazia zilei de 8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul Unlock Market Research şi Global Women in PR România, care prezintă percepţia faţă de o societate a viitorului condusă în principal de femei, a avut atât o parte calitativă cât şi o parte cantitativă realizată online pe un eşantion reprezentativ urban, bazat pe 600 de chestionare, 317 completate de femei şi 283 de bărbaţi.

Percepţia generală a celor chestionaţi faţă de situaţia actuală este că societatea este condusă în mai mare parte de bărbaţi (62%). Aproape 40% din respondenţi au spus că femeile au un rol activ în conducerea societăţii:  „condusă atât de bărbaţi, cât şi de femei”(32%) şi „mai degrabă condusă de femei” (7%).

Dacă, ipotetic, societatea ar fi condusă de femei, majoritatea bărbaţilor cred că aceasta ar fi orientată către frumos şi artă (59%) şi pacifistă (50%). Alte aspecte pozitive ar fi că acea societate ar avea un nivel ridicat de educaţie (46%), ar fi ecologistă/orientată spre sustenabilitate (42%), optimistă (40%), bine planificată, organizată (39%), dinamică, activă (38%), tolerantă, deschisă (38%), cu o calitate a vieţii ridicată (35%).

Dar, în opinia bărbaţilor, o astfel de societate ar fi şi mai stresantă (25%), orientată spre plăcere şi succes imediat (23%), instabilă economic şi politic (21%), individualistă şi egoistă (18%).

Femeile au o părere cu mult mai bună despre o societate condusă de ele, majoritatea apreciind că societatea condusă de ele ar fi orientată către frumos şi artă (77%), cu un nivel ridicat de educaţie (76%), bine planificată, organizată (72%), dinamică, activă (71%), optimistă (68%), cu o calitate a vieţii ridicată (66%), ecologistă/ orientată spre sustenabilitate (64%), cu şanse egale pentru toţi (63%) şi pacifistă (59%).

În plus, femeile văd mai puţine aspecte negative ale unei societăţi conduse de ele decât bărbaţii, deşi primele două sunt aceleaşi cu ordinea inversată, respectiv orientarea spre plăcere şi succes (19%) şi stresantă (15%). Un alt aspect negativ evidenţiat de femei în studiu în cazul ipotetic al unei societăţi matriarhale este natalitatea în scădere (12%).

Componenta calitativă a studiului ne-a indicat că bărbaţii sunt deschişi la o societate în care femeia să conducă mai mult decât în prezent pentru că asta ar aduce pace şi toleranţă, mai mult calm şi mai multă empatie. Pe de altă parte, am mai aflat că femeile au o oarecare problemă de încredere în spiritul lor comunitar, în coeziunea de gen, pentru că istoric vorbind femeile nu s-au dovedit a fi prea solidare cu „suratele” lor şi acest aspect le-a redus din forţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.