Un studiu recent despre răspândirea gripei arată că, anual, gripa sezonieră provoacă între 291.000 şi 650.000 de decese la nivel mondial. Datele analizate pe baza informaţiilor strânse din 47 de ţări arată că numărul deceselor provocate de gripă depăşeşte estimările anterioare, potrivit cărora între 250.000 şi 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere, potrivit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care spune că cel mai eficient mod de a preveni gripa este vaccinarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în unele cazuri această boală respiratorie contagioasă, cauzată de viruşi gripali, poate duce la complicaţii severe şi deces, iar cel mai eficient mod de a preveni gripa este vaccinarea antigripală anuală, pentru că virusurile gripale se schimbă în fiecare an şi devin mai puternice.

Specialiştii de la OMS arată că vaccinarea ar trebui să fie făcută cu prioritate de către persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii mici şi persoanele cu afecţiuni de sănătate, precum şi de către personalul medical, cei care sunt cei mai expuşi la virusul gripal.

"Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a suferi de boli grave şi de deces decât orice altă categorie de vârstă. Acestea sunt mai predispuse să fie spitalizate din cauza gripei şi au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera în urma bolii. Din aceste motive, OMS recomandă ca cel puţin 75% dintre persoanele în vârstă să fie vaccinate împotriva gripei în fiecare an înainte de începerea sezonului. Majoritatea ţărilor europene au adoptat această recomandare şi au ca scop atingerea acestui nivel de acoperire a vaccinării”, a declarat dr. Miljana Grbic, şef al Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România.

Recomandarea OMS vine în contextul în care peste 90% din decesele asociate gripei au loc în rândul persoanelor vârstnice. În cadrul acestei categorii de vârstă au loc cele mai multe spitalizări din cauza gripei.

Un studiu recent despre răspândirea gripei arată că, anual, gripa sezonieră provoacă între 291.000 şi 650.000 de decese la nivel mondial. Datele analizate pe baza informaţiilor strânse din 47 de ţări arată că numărul deceselor provocate de gripă depăşeşte estimările anterioare, potrivit cărora între 250.000 şi 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere. Rezultatele studiului au scos în evidenţă că cel mai mare număr de persoane decedate din cauza gripei este înregistrat în regiunile cele mai sărace ale lumii şi în rândul vârstnicilor. Persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă şi cele care trăiesc în statele din Africa subsahariană prezintă cel mai mare risc de deces cauzat de boli respiratorii asociate gripei.

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin strănut şi tuse. Simptomele gripei includ: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap sau dureri musculare. Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă, pe lângă vaccinare, medicii recomandă şi respectarea unor măsuri de igienă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.