Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni, urmat de buretele de bucătărie, podea, tocătoare, chiuvetă, blat de bucătărie şi frigider arată un studiu naţional, realizat împreună cu Societatea Română de Pediatrie, dar cercetări internaţionale atenţionează că numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare decât în baie, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 70 la sută dintre femeile din România cred că, pentru a preveni îmbolnăvirea familiei, este foarte important ca, pentru curăţenia de rutină a casei să fie folosite şi produse de curăţat care omoară bacteriile, arată un studiu Ivox realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 şi 16 ani, în perioada 25-30 ianuarie 2017.

Studiul "Cum îşi curăţă românii casele” a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curăţenie a casei şi a evaluat nivelul de cunoştinţe cu privire la bacteriile existente în locuinţe şi posibilele surse de infecţie din casă.

Majoritatea femeilor (90 la sută) care au participat la studiu cunosc faptul că pe suprafeţele din casă se găsesc germeni periculoşi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală şi gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută.

O proporţie majoritară dintre participantele la studiu cunosc şi modul corect în care aceşti germeni se pot răspândi în casă: opt din zece au susţinut că microbii se răspândesc prin contact direct cu suprafeţele sau prin aer, şase din zece au declarat că germenii se pot răspândi şi prin contactul cu animalele, muşcături sau zgârieturi, iar şapte din zece cred că microbii pot fi contractaţi prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Aproape o treime dintre femei (32 la sută) au declarat că virusurile sunt microbii cei mai greu de controlat, întrucât supravieţuiesc şi câteva zile în casă, arată realizatorii studiului.

Potrivit studiului, mai mult de o treime dintre femeile din România (41 la sută) dezinfectează în mod uzual toate suprafeţele din casă, iar o proporţie similară (39 la sută) dezinfectează baia şi bucătăria cu produse de curăţat care omoară bacteriile.

De asemenea, şase din zece femei dezinfectează casa o dată pe săptămână. 

Atunci când vine vorba de sănătatea copiilor şi dezinfectarea spaţiilor în care aceştia îşi petrec cel mai mult timp, şapte din zece femei s-au declarat în favoarea produselor de curăţare care omoară bacteriile.

Mai mult, trei din zece mămici dezinfectează în fiecare săptămână camera copilului. 

"Copiii sunt o categorie mai vulnerabilă, cu o imunitate mai scăzută, fiind predispuşi să contracteze infecţii mai uşor decât adulţii. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucăriilor, patului, saltelei, lenjeriei şi spaţiilor unde acesta îşi petrece cel mai mult timp trebuie realizată cu regularitate, cel puţin o dată pe săptămână. Recomandarea noastră este ca produsele de curăţat care omoară bacteriile să fie utilizate corect, citind cu atenţie instrucţiunile de folosire de pe ambalaj”, a declarat Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni de către cele mai multe femei participante la studiu (43 la sută), urmat de buretele de bucătărie (25 la sută), podea (16 la sută), tocătoare (6 la sută), chiuvetă (4 la sută), blat de bucătărie (3 la sută) şi frigider (3 la sută).

Medicii atrag atenţia asupra zonelor din casă unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut.

De exemplu, contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

"Deşi este foarte probabil ca vasul de toaletă să conţină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată baia şi casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafeţe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele şi mânerul uşii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curăţaţi cu produse de curăţat care omoară bacteriile suprafeţele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul uşii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanţe etc.”, adaugă Marin Burlea.

De asemenea, dormitoarele şi spaţiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni şi germeni, care cresc riscul de infecţii şi îmbolnăviri.

"Dormitoarele conţin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen şi mătreaţă de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiţi şi în acest spaţiu, un produs de curăţare antibacterian. Curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele de contact cu mâinile, precum telecomenzile, televizoarelor, întrerupătoarele şi telefoanele etc. De asemenea, curăţaţi şi dezinfectaţi jucăriile în mod regulat, cel puţin o dată pe săptămână”, conchide prof. dr. Marin Burlea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.