Un studiu realizat de Medlife pe un eşantion de 179 de persoane vaccinate împotriva coronavirus a relevat că persoanele care nu au trecut prin boală au dezvoltat anticorpi într-o proporţie apropiată de 100% la 7-10 zile de la rapel. În schimb, persoanele infectate anterior au dezvoltat anticorpi din primele zile după vaccin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Medlife anunţă, marţi, rezultatele preliminare ale primului studiu din România în ceea ce priveşte evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi în urma vaccinării împotriva COVID-19. 
 
”Scopul acestei cercetări este de a compara titrurile de anticorpi după prima şi a două doză de vaccin, în raport cu studiile efectuate în alte ţări, precum şi stabilirea statistică a unui titru de anticorpi neutralizanţi, raportat la lotul prelucrat”, a transmis Medlife, într-un comunicat de presă. 
 
Sursa citată a precizat că în această primă etapă a studiului, derulat de divizia de cercetare MedLife, a fost analizat un eşantion de 179 de persoane, personal medical şi auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, cărora le-au fost  recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity şi anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin după prima doză de vaccin, respectiv după cea de-a doua doză. 
 
”Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentraţii care sunt >=80 AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT). Neexistând încă un standard de concentraţie de anticorpi anti-SARS-CoV-2 şi nici un titru de anticorpi neutralizaţi care să indice nivelul de protecţie, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentraţie de anticorpi de legare mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S”, a transmis Medlife. 
 
Reprezentanţii companiei anunţă intenţia de a creşte eşantionul la 1.000 de persoane, astfel încât informaţiile să ofere o mai mare valoare ştiinţifică. Anticorpii vor fi evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni şi respectiv, 6 luni post-vaccinare. 
 
Din totalul persoanelor înrolate în această etapă a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin. 
 
”Luând în considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecţie s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului - astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranţii >=80 AU/ml, aceştia aflându-se în intervalul 15 - 21 de zile de la prima doză de vaccin. Procentul se dublează,  însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, la 42% dintre persoane, care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum, s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentraţii >=80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizanţi creşte semnificativ şi se apropie de 100% în rândul persoanelor aflate la momentul evaluării în intervalul 7-10 zile de la rapel. Pe de altă parte, specialiştii MedLife atrag agenţia cu privire la faptul că două persoane din acest eşantion nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel”, a ai transmis compania. 
 
Medlife precizează că, în ceea ce priveşte eşantionul format din persoane diagnosticate cu infecţie COVID-19 în trecut, s-a observat că titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectaţi, chiar din primele zile după vaccinare. 
 
Din totalul de 33 de persoane din acest eşantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiştii MedLife au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanţi de peste 10 ori mai mare. 
 
“Credem că vaccinarea este cea mai eficientă soluţie pentru combaterea pandemiei, de aceea punem la dispoziţie din fonduri proprii resursele noastre de cercetare în vederea monitorizării răspunsului imun la vaccin, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. În această etapă avem rezultate preliminare, bazate pe un eşantion mic, însă valoarea ştiinţifică va creşte odată ce vom depăşi pragul de 1000 de persoane analizate. Totuşi, premisele sunt bune, având în vedere că atât persoanele care au avut infecţie COVID, cât şi cele care nu au trecut anterior prin boală dezvoltă anticorpi după administrarea ambelor doze. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluţia anticorpilor post-vaccinare pentru a informa în timp util autorităţile în ceea ce priveşte perioadă în care se păstreză titrul de anticorpi neutralizanţi şi momentul în care începe să scadă”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.