Aproximativ 250 de studenţi ai Facultăţii de Drept au protestat, miercuri, în linişte, pe treptele instituţiei, faţă de „abuzurile privind modificarea legislaţiei penale”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Studenţilor în Drept, în „semn de solidaritate cu magistraţii”, care au protestat luni faţa de modificarea legilor Justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţinând copii ale Constituţiei, „regina deciziilor în Parlament”, - invocând astfel statul de drept - studenţii au protestat timp de 30 de minute.

„E total nedrept să schimbi regulile în timpul jocului”, spun studenţii. Ei sunt de părere că va exista o criză de personal. „Sunt trei milioane de cauze anual pe rolul instanţelor şi doar 7.000 de magistraţi. Nu ştiu dacă lumea poate să înţeleagă acest fapt şi la ce stres sunt supuşi aceşti magistraţi. Putem să ne punem câteva semne de întrebare legat de cât de oportune sunt aceste modificări”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept de la Universitatea Bucureşti.

El a precizat că este posibil ca „echilibrul” dintre persoanele vătămate şi inculpaţi sau suspecţi să nu mai existe: „Posibilitatea folosirii probelor va fi înlăturată, mai este şi prevederea prin care inculpatului sau suspectului îi va fi permis să asiste la audierea persoanei vătămate - au fost aduse argumente potrivit cărora ar putea fi folosită procedura specială, în care să fie menţinut anonimatul victimei - iar asta va duce la haos”.

Studenţii susţin că învaţă timp de patru ani principiile Dreptului şi rolul lui în societate, cum se legiferează o societate, şi „aflăm că această teorie nu se aplică deloc în realitate”.

„Vedem că mandatul reprezentativ din Parlament nu este dus la îndeplinire conform, credem noi, aşteptărilor cetăţenilor. Prin urmare, ţinând cont şi de demersul magistraţilor şi al auditorilor de justiţie, am spus că este imperios ca şi noi să ieşim, să ne manifestăm poziţia, să arătăm că nu suntem de acord cu acest lucru. Pe lângă impactul pe care orice cetăţean al României îl va simţi faţă de modificările legislaţiei penale, mai mult, noi, practicieni, vom resimţi mai mult”.

Un reprezentant al studenţilor în senatul Universităţii Bucureşti a declarat: „Există şi o glumă pe care noi o facem - vom ajunge ca, până în sesiune, să avem o foaie albă drept Cod de procedură penală şi, probabil, vom lua toţi 10”.

„Dacă legea penală intră şi o secundă în vigoare, ea va activa ca lege penală favorabilă, prin urmare, orice protest, manifestare civică ulterioară va fi degeaba. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte activi înainte, nu după ce se întâmplă acest lucru. Dacă ele ajung în Monitorul Oficial nu se mai poate face nimic”.

O altă studentă a spus: „Am venit pentru că Asociaţia ne-a rugat să răspundem acestui apel şi m-am considerat responsabilă să fiu alături de colegii mei, pentru că şi eu susţin aceeaşi idee. Simt că e de datoria noastră să stăm şi să spunem ceea ce simţim. Pentru că avem acest drept. Dacă nu ni-l exercităm, atunci oricine ni-l poate suprima”.

Nemulţumirea principală - extinderea perioadei de stagiu în Institut de până la 4 ani. „Poţi spune că magistraţii sunt prea tineri, dar nici un magistrat în vârstă nu îţi dă siguranţa că va judeca mai bine. E un criteriu subiectiv”.

Referitor la Codul Penal, studenţii sunt nelămuriţi privind dezincriminarea anumitor fapte. „Nu înţeleg de ce a fost dezincriminată, de exemplu, mărturia mincinoasă, articolul 273 din Codul Penal, şi de ce au exclus-o complet dintre infracţiuni. E de datoria fiecăruia, nu doar a noastră, a studenţilor, să facă ceva în privinţa asta. Se poate schimba ceva”.

„Ei au fost votaţi, democratic, dar ca să îşi îndeplinească programul de guvernare, nu să facă alte lucruri. Iar dacă vor să facă alte lucruri, să consulte specialiştii în domeniu”.

Marţi, magistraţii de la mai multe instanţe au anunţat că vor protesta zilnic faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor penale, printre aceştia numărându-se cei de la Judecătoriile Sibiu, Deva şi Râmnicu Vâlcea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că magistraţii pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că magistraţii îşi doresc un dialog cu cei care vor să modifice legile după care funcţionează sistemul judicar şi că magistraţii care au luat poziţie faţă de modificările care ar urma să fie făcute în Parlament la aceste legi „au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie”.

Tot marţi, Alianţa Naţională a Asociaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că se alătură protestelor în stradă, afirmând că modificările impuse în Parlament la Legile justiţiei, precum şi cele preconizate în cazul Codului Penal, respectiv Codului de procedură penală, sunt fără precedent şi „strigătoare la cer". Studenţii spun că vor ieşi să protesteze în stradă inclusiv în această seară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.