Reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale (STS) resping, miercuri, orice acuzaţii cu privire la potenţiale nereguli în procesul de votare şi explică faptul că nu au existat momente de indisponibilitate a tabletelor care verifică procesul electoral, nici măcar acolo unde au fost scurte întreruperi ale furnizării curentului electric. În plus, explică STS, votarea nu se face electronic, ci cu ştampila pe hârtie, voturile fiind numărate de către membrii secţiei de votare care consemnează, tot pe hârtie, rezultatul, iar datele sunt ulterior verificate de Biroul Electoral. De asemenea, STS precizează că introducerea manuală a unui CNP se poate face doar dacă actul de identitate este deteriorat, dar acest lucru este semnalat corespunzător n aplicaţie şi cazurile respective sunt ulterior reverificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Biroul de presă al STS precizează că aplicaţiile şi sistemele informatice au fost dezvoltate conform specificaţiilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), verificate şi testate de către AEP, coordonatorul organizării alegerilor, şi au îndeplinit toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale. Sistemele informatice au avut disponibilitate 100% pe întreaga durată de desfăşurare a procesului electoral şi pe timpul operaţiunilor la închiderea secţiilor”, a transmis, miercuri, STS, într-un comunicat de presă.

Instituţia rpecizează că ”informaţiile apărute referitoare la indisponibilitatea sistemelor informatice pentru 30 de minute sunt incorecte”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”În sistemul informatic sunt înregistraţi toţi românii care au votat în străinătate şi în ţară, în aceeaşi bază de date. Dacă un CNP este validat în două secţii de votare, indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate, se emite notificare de fraudă în timp real către Ministerul Afacerilor Interne. Acest mecanism este complet automat, imposibil de dezactivat local de către operatori sau alte persoane din secţie”, a mai transmis STS.

Instituţia precizează că modalitatea de semnalare/notificare nu a fost modificată la acest proces electoral faţă de alegerile din anii 2020, 2021 şi 2024, respectă legislaţia şi implementarea este conformă cu cerinţele operaţionale furnizate de AEP pentru dezvoltarea aplicaţiilor.

”STS nu are atribuţii în validarea voturilor sau în procesul decizional electoral, nu modifică şi nu poate modifica rezultatele. STS oferă suport tehnic securizat. În România, procesul de votare nu este electronic. Votul este exprimat de către alegători prin ştampila pusă pe buletinele de vot, pe hârtie. Rezultatul votării este consemnat în fiecare secţie pe procese-verbale pe hârtie, semnate şi asumate de toţi membrii din secţia de votare. De asemenea, operatorii din secţiile de votare, sub supravegherea birourilor electorale şi în prezenţa tuturor observatorilor, introduc datele din procesele-verbale în sistemul informatic. Operaţiunea este înregistrată video”, a mai transmis instituţia citată.

Totodată, procesul-verbal semnat de membrii secţiei de votare este fotografiat, iar poza este afişată pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

STS precizează, de asemenea, că datele introduse în sistem şi puse la dispoziţia publicului sunt verificate la nivelul Biroului Electoral Judeţean, astfel încât să existe o asigurare certă a integrităţii datelor.

”Sistemul STS preia datele în forma transmisă de la nivelul secţiilor şi nu intervine asupra conţinutului. Sistemul informatic cumulează automat datele introduse de personalul secţiilor de votare în sistem şi le afişează în timp real pe site-ul https://prezenta.roaep.ro. Modificarea datelor este imposibilă datorită sistemelor care asigură trasabilitatea şi posibilitatea de auditare/verificare a oricărei acţiuni, prin blockchain, compus din 9 noduri naţionale, altele decât STS, şi integrat cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european. Utilizarea mecanismelor de blockchain elimină posibilitatea de modificare a datelor şi asigură corectitudinea tranzacţiilor la nivelul tuturor nodurilor menţionate”, arată instituţia.

Potrivit STS, aplicaţia informatică folosită pentru verificarea dreptului de vot al alegătorilor (ADV) funcţionează prin scanarea automată a zonei MRZ de pe actul de identitate (C.I. sau paşaport).

”Aplicaţia nu fotografiază şi nu stochează datele din actul de identitate. Introducerea manuală a unui CNP în ADV este permisă doar ca o măsură de rezervă, în situaţii bine justificate şi prevăzute de lege, de exemplu documente care au deteriorată zona de citire a CNP-ului sau luminozitate scăzută în secţia de votare. Chiar şi în cazurile de introducere manuală, sistemul are integrări de securitate şi poate semnala tentativele de fraudă. Toate introducerile manuale sunt marcate şi auditate distinct, iar introducerea unor CNP-uri fictive sau a unor date invalide este imposibilă”, a mai transmis STS.

Potrivit specialiştişor în telecomunicaţii speciale, chiar şi în situaţia lucrului offline al tabletelor, respectiv lipsa conexiunii la internet, datele sunt preluate în sistem la restabilirea conexiunii, iar mecanismele tehnice semnalează situaţiile de posibil vot multiplu şi generează o alertă către MAI.

”Precizăm că la actualul proces electoral, turul II, au fost verificate offline aproximativ 12.000 de CNP-uri, atât în ţară, cât şi în străinătate, din total. Precizăm că inclusiv în situaţiile izolate în care energia electrică a fost întreruptă, toate tabletele au fost accesibile, iar cel mai mic nivel de încărcare al unei tablete la încheierea operaţiunilor electorale a fost 80%”, explică STS.

Liderul AUR, George Simion, a anunţat marţi că va cere anularea alegerilor, el precizând că a fost vorba de cumpărare de voturi, pentru că o sută de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova numai pentru turism electoral. El a mai spus că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu le poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.