O nouă strategie de testare pentru coronavirus este folosită la Oradea, managerul Spitalului Judeţean, George Carp, declarând că noua metodă, folosită şi în Israel, permite determinarea potenţialului infecţios al unui grup şi a fost folosită în cazul celor aflaţi în carantină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am apelat la o metodă de testare în grup pentru comunităţi. Am apelat la această metodă care se foloseşte şi în alte boli (malaria), prin care testarea de grupuri de 32-64 de indivizi ne permite să determinăm potenţialul infecţios al grupului. L-am aplicat în carantină şi am reuşit să izolăm acele grupuri care sunt cu potenţial infecţios. Şi Germania foloseşte această metodă. De asemenea, Israelul este un exemplu elocvent pentru treaba asta. Aşa încercăm să putem să stăpânim răspândirea virusului”, a declarat George Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, conform ServusCluj.ro.

Oradea a transformat spitalul Municipal, de 450 de paturi în spital Covid. Totodată, potrivit managerului George Carp, toate grupurile de risc sunt testate periodic pentru a se putea identifica din timp potenţialii pacienţi care răspândesc virusul.

„Ne ajută foarte mult şi modul de organizare la care am apel apelat în Oradea. Am stabilit un spital mare care poate să asigure asistenţă medicală pentru cei infectaţi, în toate specialităţile, inclusiv intervenţii chirurgicale. Am transformat spitalul Municipal, cu 450 de paturi, în spital COVID. Spitalul Judeţean rămâne pentru pacienţii neinfectaţi. Pentru a fi siguri că cei care se internează nu reprezintă un potenţial infecţios, la internare li se face testul rapid, un CT pulmonar la cei cu simptomatologie respiratorie. Grupurile de risc sunt testate periodic pentru a putea să identificăm din timp potenţialii pacienţi care răspândesc virusul”, mai spune managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Conform celei mai recente statistici, în Bihor sunt 198 de cazuri de coronavirus confirmate.

Conform unui comunicat al DSP Bihor, din 9 aprilie, în judeţ se aplică noua strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, testarea comunitară, care constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda „pooling", respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2). Astfel, pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, faţă de testarea individuală care se practică în prezent.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.