Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, propune ca pentru pensiile magistraţilor să fie avută în vedere vechimea deţinută de aceştia în funcţia de judecător sau procuror şi nu şi cea din alte profesorii juridice avute de aceştia înainte de a ocupa respectivele funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Stelian Ion a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, despre ce modificări doreşte să aducă legate de pensionarea magistraţilor. 
 
"Este o chestiune importantă aceasta a pensiei, dar potrivit programului de guvernare chestiunea pensiilor, a pensiilor de serviciu, a pensiilor speciale, a fost pusă pe masa Parlamentului, să spun aşa, se va forma fie o comisie specială, fie un grup de lucru, deja din câte cunosc s-a format acel grup de lucru, care va analiza toate aceste categorii de pensii pentru a veni cu o viziune unitară. În ce mă priveşte, a fost foarte important să ţinem cont şi de traiectoria pe care a stabilit-o deja Curtea Constituţionalăm în sensul în care este foarte important la vechimea care trebuie să fie avută în vedere pentru pensie, să fi avută în vedere vechimea efectivă în funcţia de judecător sau de procuror. Sunt foarte multe situaţiile în care judecători sau procurori au avut înainte alte profesii juridice, vechimea se cumulează şi în urma acestui cumul rezultă acea vechime care este avută în vedere pentru pensionare”, a afirmat Stelian Ion.
 
El a precizat că această modificare nu va fi una bruscă, ci eşalonată pe o durată de zece ani.  
 
"În ce mă priveşte, trăgând linie, trebuie să avem în vedere doar vechimea în funcţia de judecător sau procuror, acesta este obiectivul legii, aceasta am trecut în acest proiect, însă trecerea nu va fi una bruscă, va fi eşalonată pe o durată de 10 ani astfel încât într-o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi să fie avute în vedere numai vechimile în funcţiile de judecători şi procurori pentru obţinerea acelei categorii de pensii. Mi se pare o propunere echitabilă, o propunere corectă”, a explicat ministrul Justiţiei.
 
Stelian Ion a mai afirmat că nu este corect ca pensia magistraţilor să fie mai mare decât ultimul salariu.
 
"Celelalte discuţii legate de pensionare rapid se vor purta în Parlament. Ideea pe care am exprimat-o este aceea că, din punctul meu de vedere, nu este corect să se menţină acea regulă potrivit căreia pensia să fie mai mare decât salariul, decât ultimul salariu, şi cu privire la această chestie vom veni când va fi discuţia în Parlament şi noi. Aştept şi din partea magistraţilor să vină propuneri, dar în orice caz vom avea şi noi propuneri”, a mai declarat ministrul Justiţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.