Spitalul Militar Central va implementa aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează date privind răspândirea virusului la nivel naţional. Aplicaţia realizează o hartă a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică a evoluţiei pe zile. În plus, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei, dar şi detalii relevante ale fiecărui caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila” a câştigat, cu aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte iniţiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului  Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

"Aplicaţia, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel naţional, a fost elaborată de SUUMC (director de proiect fiind colonelul medic dr. Silviu Stanciu) în colaborare cu CERTSIGN SA. şi poate contribui la limitarea contaminărilor şi a numărului de cazuri apărute în comunitate", scrie într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. În plus, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei, dar şi detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

Potrivit sursei citate, principalii beneficiari ai aplicaţiei sunt membrii comunităţii epidemiologice din Direcţiile de Sănătate Publică şi din spitale, experţi care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacţilor celor infectaţi cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice. În consecinţă, acest fapt va genera operaţionalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare şi transmitere, în timp real, a informaţiilor relevante pentru fiecare cetăţean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă, dar şi consiliile judeţene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât şi resursele alocate acestora.

Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluţiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicaţia îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecţie şi, implicit, în bugetarea activităţilor specifice contextului pandemic.

Coronavirus COVID-19 România se adresează şi cetăţenilor care vor fi avertizaţi, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicaţiei mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.

În competiţie au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, ea fiind subsumată Planului Naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiţia Soluţii 1 - „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”.

Finanţarea şi bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului  Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.