Ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, o fetiţă de doi ani din Braşov, va fi externat marţi, dar timp de un an va rămâne sub supraveghere, a anunţat şefa Secţiei de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Copilul se simte foarte bine. Forma de sindrom hemolitic uremic pe care a avut-o a fost extrem de severă, pentru că şi la ea, ca şi în cazul unuia dintre ceilalţi copii, au fost nişte manifestări neurologice la începutul bolii, iar insuficienţa renală a fost gravă. În acest sens, noi suntem obligaţi, şi aşa ştim să facem, să îi urmărim pe o perioadă lungă de timp, de aproximativ un an, evoluţia funcţiei renale şi evoluţia stării ei în general”, a spus dr. Mihaela Bălgrădean.

Ea a precizat că şi ceilalţi 17 copii care au fost internaţi la Spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic sunt bine, la niciunul neapărând lucruri noi în evoluţie la care medicii care i-au îngrijit nu s-ar fi aşteptat.

"Este foarte clar că este evoluţia obişinuită a bolii, în care parametrii funcţiei renale se întorc încet-încet spre normal, ca şi celelalte elemente legate de toleranţa digestivă şi, în general, problemele pe care le pun aceşti copii în timp”, a mai spus Bălgrădean.

În cazul celor trei copii care au decedat la Spitalul "Marie Curie”, Bălgrădean a spus că nu există niciun dubiu că aceştia au avut sindrom hemolitic uremic.

"Aşa arată şi concluziile echipei de experţi care a fost aici la noi şi care prin definiţia de caz în care a inclus aceşti copii a consemnat un articol care este apărut în online încă din 17 martie, că în această definiţie de caz intră începutul bolii cu diaree, sindrom hemolitic uremic clinic şi, în anumite condiţii, faptul că această bacterie este identificată fie în coproculturi, fie în anlizele serice ale acestor copii. Deci ei au fost etichetaţi ca SHU, indiferent de ce apare în mass-media. Există dovezi ştiinţifice în acest serns, pe care noi vom şti întotdeauan să le susţinem. Cu părere de rău, şi aceşti copii au avut o formă severă la boală”, a explicat Bălgrădean.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care a mers marţi la Spitalul "Marie Curie”, a declarat că, după aceste cazuri, concluzia este că nu s-au respectat anumite legi, nu s-au făcut raportări la timp, care au întârziat tratamentul acestor copii.

"Ştim bine că de la asta a început, acest lucru s-a repetat la un moment dat şi măsurile pe care le-am luat şi le luăm în continuare vizează tocmai respectarea acestor legi şi modul în care putem să îmbunătăţim legătura în comunicarea cu spitalele şi întreg sistemul”, a spus ministrul Sănătăţii.

Fetiţa de doi ani din Braşov a fost internată în 19 martie la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, cu infecţie respiratorie acută şi sindrom hemolitic uremic, ulterior fiind semnalate manifestări neurologice.

Din 29 ianuarie, au fost transferaţi la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.