Spitalul Juţean Sibiu solicită Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă emiterea unui ghid cu proceduri de contenţie pentru pacienţii din ATI, precizând că în prezent carul legal nu face referire la această situaţie particulară. Unitatea susţine, de asemenea, că doar 7 foi de observaţie nu aveau parafa medicului specialist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul Judeţean Sibiu a transmis, marţi, o serie de precizări, după ce reprezentanţii DSP Sibiu au transmis rezultatele controlului făcut în Secţia ATI Covid.

”Precizăm că SCJU Sibiu a luat la cunoştinţă măsurile dispuse şi va realiza implementarea acestora”, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

Aceştia au făcut, însă, şi o serie de precizări, respectiv:

- referitor la actualizarea procedurilor de contenţie conform prevederilor Legii nr. 487/2002 a sănatatii mintale si a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, cu modificările şi completările ulterioare, subliniem că legea invocată în raportul DSP face referire la pacienţii psihiatrici iar pacienţii internaţi în cadrul secţiei ATI se află într-o situaţie particulară, cu o specificitate aparte, care excede prevederile acesteia. Astfel, ţinând cont de acest fapt, medicii din cadrul secţiei ATI a SCJU Sibiu au înaintat o adresă  către Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă cu privire la necesitatea emiterii unui ghid care să specifice proceduri de contenţie adaptate pacienţilor ATI şi particularităţii tratamentelor din această secţie;

- în ceea ce priveşte întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observaţie menţionăm că, în cadrul SCJU Sibiu, circuitul intern al documentelor este reglementat printr-o serie de documente şi acte normative interne, cu menţiunea că foile de observaţie clinică generală ale pacienţilor nu  au fost precizate în mod distinct în cadrul acestui circuit;

- raportat la activitatea medicală, conform datelor noastre extrase din cercetarea internă, medicii primari şi specialişti din cadrul secţiei ATI au supravegheat şi supervizat activitatea tuturor medicilor rezidenţi. Menţionăm că, în cadrul controlului efectuat de către DSP, au fost verificate 270 de foi de observaţie, reprezentând aproximativ 25.000 de coli A4 care conţin: anamneza examen clinic obiectiv, rezultatele examinărilor paraclinice şi de laborator şi consemnarea zilnică a tratamentului şi a evoluţiei pacientului. Din acest total, subliniem că parafa medicului specialist sau primar ATI a lipsit numai din 7 foi de observaţie.

- de asemenea, în contextul vehiculării în mass-media a unor informaţii eronate cu privire la numărul de medici din cadrul secţiei ATI a SCJU Sibiu vă transmitem că în secţie îşi desfăşoară activitatea 10 medici primari, 3 medici specialişti şi 28 de medici rezidenţi.

”În concluzie, în urma controlului  au fost identificate anumite erori cu caracter material şi procedural care nu au avut un impact semnificativ asupra calităţii actului medical şi nu au avut, în nici un caz, dimensiunea şi efectul celor relatate în mass-media în ultima perioadă. Toate diagnosticele şi activităţile din cadrul secţiei ATI au fost realizate conform ghidurilor SRATI şi a societăţilor internaţionale de terapie intensivă.

Subliniem din nou că relatările agresive şi exagerările de orice fel  cu privire la activitatea secţiei ATI- Covid a spitalului cauzează importante prejudicii de încredere raportat la serviciile medicale şi transmitem populaţiei că SCJU Sibiu face toate eforturile pentru ca toţi pacienţii să fie trataţi corespunzător”, au mai transmis repreentanţii Spitalului Judeţean Sibiu.

Potrivit unităţii medicale, judeţul Sibiu are un pat ATI Covid la un număr e 12.969 de locuitori, situându-se la un nivel superior comparativ cu alte judeţe cu o populaţie similară: Jud. Buzău – un pat ATI-Covid la 17.337 locuitori, jud. Arad - un pat ATI-Covid  la 15.198 de locuitori, jud. Hunedoara - un pat ATI-Covid  la 14.364 de locuitori şi jud. Botoşani - un pat ATI-Covid  la 18.093 de locuitori.

”Etalonul pentru aceste date  este reprezentat de judeţul Iaşi, cu cea mai numeroasă populaţie şi un  pat ATI-Covid  la 18.511 de locuitori respectiv judeţul Covasna, cu cel mai scăzut nivel al populaţiei şi un pat ATI-Covid  la 45.376 de locuitori”, au mai precizat reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu.

DSP Sibiu a finalizat controlul la Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean Sibiu şi a transmis, luni, că au fost descoperite mai multe deficienţe, s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat sancţiuni.

De exemplu, unitatea medicală nu avea întocmit un registru de contenţie, în care să fie specificate măsurile de acest gen luate faţă de pacienţi. În plus, pe multe dintre foile de observaţie ale pacienţilor nu existau decât semnăturile şi parafele medicilor rezidenţi, nu şi ale specialiştilor care trebuie să verifice procedurile.

Directorul de îngrijiri a fost amendat cu 2.000 de lei, iar şeful Secţiei ATI cu 10.000 de lei.

Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a solicitat ministrului Sănătăţii un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.

Instituţia a cerut ca Ministerul să precizeze criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat şi conduita obligatorie a personalului medical.

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.