Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş precizează că Secţia ATI a SCJU ”este funcţională, pacienţii fiind în deplină siguranţă”, şi că secţia de Terapie Intensivă care a fost închisă din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale aparţine celeilalte unităţi sanitare judeţene, şi anume Spitalului Clinic Judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit comunicatului transmis de reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), în Târgu Mureş funcţionează două Spitale Clinice Judeţene, unităţi sanitare cu paturi cu management diferit şi subordonare diferită, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (www.spitalmures.ro), subordonat Ministerului Sănătăţii, şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş (www.spitaljudeteanmures.ro), în subordinea Consiliului Judeţean Mureş.
 
”Pentru corecta informare a publicului larg şi, mai ales, a pacienţilor care ar trebui să vină la internare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, facem următoarea precizare: Doamna secretar de stat dr. Adriana Pistol s-a aflat ieri la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, secţia ATI care a fost închisă din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale aparţinând acestei unităţi sanitare, şi nu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (...) Secţia ATI a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este funcţională, pacienţii fiind în deplină siguranţă”, a precizat sursa citată.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunţat că cinci pacienţi care au contractat infecţii cu bacterii rezistente la antibiotice au murit în secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, iar această secţie a fost închisă.

Adriana Pistol declara, sâmbătă, că pacienţii care au murit aveau patologii severe.
 
"Mă aflu aici în judeţul dumneavoastră şi în acest spital, împreună cu doamna director medical al spitalului, cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu domnul doctor, şeful Secţiei de terapie intensivă, pentru a vă aduce la cunoştinţă un eveniment petrecut în ultimele zile, şi anume la nivelul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile. (...) Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter", a afirmat Adriana Pistol, citată de TVR. 
 
Ea a menţionat că este necesară efectuarea screeningului bacteriologic al tuturor pacienţilor care mai sunt internaţi la terapie intensivă, urmând să se afle dacă mai sunt situaţii de pacienţi infectaţi cu aceste bacterii.
 
La rândul lor, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş au precizat, într-o postare pe Facebook, că secretarul de stat Adriana Pistol a venit la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, cu ocazia semnalării către Ministerul Sănătăţii a unui focar de pacienţi cu germeni multirezistenţi în cadrul secţiei ATI a SCJM.

”La secţia ATI a SCJM există un focar cu 6 pacienţi cu germeni multirezistenţi care a fost declarat de spitalul nostru în data 13.10.2022 pe fluxul normal de raportare către compartimentul de epidemiologie DSP Mureş pentru a putea institui măsuri de limitare a infecţiei la nivelul spitalului. Menţionăm de asemenea că nu există în acest moment susţinerea unei legături de cauzalitate între aceste infecţii şi deces, pacienţii sunt toţi cu antecedente patologice grave cu boli cunoscute, cu multiple manevre intervenţionale, durate lungi de spitalizare, unele cazuri peste 30 de zile. De asemenea încă se desfăşoară acţiuni specifice de autocontrol, dezinfecţie şi limitare”, au arătat aceştia.

Începând din 13 octombrie, au fost suspendate internările în secţia ATI, intervenţiile chirurgicale şi, de asemenea, a început un amplu proces de curăţenie şi dezinfecţie.

”Menţionăm că spitalul nostru este unul dintre primele spitale din România care a raportat cazuri de infecţie în sistemul de alertă precoce a bolilor transmisibile, instituit prin ordinul 1738 din iulie 2022, începând cu luna august a anului 2022. De asemenea, toate cazurile care sunt constituite în focar au fost raportate la momentul depistării (primul în 28.09) pe fluxul de raportare şi s-au instituit măsuri la nivelul spitalului. Consiliul Judeţean Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş au un angajament ferm pentru asigurarea calităţii actului medical, prin investiţii care sunt în desfăşurare, prin dedicarea unei atenţii deosebite infecţiilor asociate actului medical şi asigurăm toţi pacienţii de cea mai bună grijă posibilă”, a menţionat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.