Festivalul Multiart pentru deţinuţi, organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Teatrul Nottara, va avea loc anul acesta pe 24 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cei 12 ani de existenţă, festivalul a fost întrerupt doar anul trecut, din cauza pandemiei.

Anul acesta, reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Bucureşti-Jilava, în încercarea de a permite unui public restrâns să ia contact nemijlocit cu o realitate mai puţin accesibilă, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu actori şi regizori, iar reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Nottara, pe 24 noiembrie, de la ora 17:30. Festivalul va debuta cu vernisajul unei expoziţii de obiecte decorative confecţionate de persoanele private de libertate, custodiate în unităţi ale sistemului penitenciar.

Prima reprezentaţie va fi a spectacolului „Oricine greşeşte” al trupei de teatru de la penitenciarul Bucureşti-Jilava. Piesa a fost scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul Mic din Sibiu. Spectacolul regizat de Vişinel Bălan invită la un moment de  autoreflecţie faţă de propriile fapte. Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca abordare terapeutică pentru protagoniştii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere, să se înţeleagă mai bine şi să rămână într-o relaţie vie cu Dumnezeu. Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea între tema propusă pentru ediţia de anul acesta a festivalul, criza provocată de pandemie şi modalităţile de întâmpinare a încercărilor expuse în text, prin care trece omenirea: iubirea aproapelui, redescoperirea valorilor creştine, revenirea creaţiei la starea de puritate iniţială şi, nu în ultimul rând, al smereniei şi cunoaşterii de sine. 

Festivalul se va încheia cu spectacolul „Starea de asediu”, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliţă. Spectacolul trupei de teatru a penitenciarului Bucureşti-Rahova abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere şi iubire.

Evenimentul se adresează persoanelor private de libertate, dar şi comunităţii, cu dorinţa de a evidenţia misiunea socială a instituţiei penitenciare şi importanţa reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.