Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Radu Szekely a declarat marţi, la Prima News, că soluţia pentru încetarea grevei din învăţământ este ca salariul unui debutant să nu fie mai mic decât salariul mediu pe economie. 
“Cred că soluţia acum este să se facă ceea ce s-a promis iniţial că se face, adică în prima variantă a Legii educaţiei exista o prevedere care stabilea sau spunea că salariul minim în învăţământ este salariul mediu pe economie, grila de salarizare porneşte de la salariul mediu pe economie. Pentru un debutant. Să nu mai fi nimeni în învăţământ cu un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie? Această prevedere a fost în lege, a fost discutată şi cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, a rămas acolo până aproape în ultimul moment şi a fost scoasă cu promisiunea că va fi inclusă în legea salarizării unitare, care ar urma să fie votată în acelaşi timp aproximativ cu Legea educaţiei, deci până la finalul lunii iunie. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, acum se pare că legea va fi întârziată şi înţeleg nemulţumirile şi neîncrederea sindicatelor. Nu cred că neîncrederea este faţă de actualul guvern şi faţă de actuala coaliţie, este faţă de tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 - 50 de ani chiar în România, în ceea ce priveşte învăţământul”, a afirmat Szekely. 
El a precizat că şi-ar dori încheierea grevei, dar nu în orice condiţii. 
“Eu mi-aş dori foarte mult să se termine greva, dar nu oricum, pentru că dacă se încheie acum într-o situaţie în care profesorii din nou sau liderii de sindicat, sindicatele dau înapoi şi spun ”Mai dăm o şansă, încă una să vedem poate se întâmplă” şi nu se va întâmpla lucrul acesta, cred că mişcarea sindicală, pe de o parte, dar şi învăţământul, educaţia, sistemul de învăţământ în general va fi şi mai compromis decât este acum. Nu cred că, dincolo de cuvinte, învăţământul a fost o prioritate în ultimii 30, 40, 50 de ani. Deci nu a fost o prioritate în sensul finanţării, în sensul investiţiei”, a mai precizat Radu Szekely.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.