Spaţiul public din faţa Sinagogii Mari din Bucureşti va purta denumirea de Piaţeta Şef Rabin dr. Alexandru Şafran, un proiect de hotărâre în acest sens aflându-se, luni, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). De altfel, Piaţeta a fost deja inagurată, vineri, în prezenţa ambasadorilor Israelului, Statelor Unite şi Germaniei în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţeta din faţa Sinagogii Mari din Bucureşti, Strada Vasile Adamache nr. 11 din Sectorul 3 al Capitalei, va fi numită după Alexandru Şafran, lider al evreilor în perioada Holocaustului.

Proiectul de hotărâre al CGMB vine ca urmare a cererii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, care argumentează prin comemorarea a 76 de ani de la pogromul legionar anti-evreiesc din Bucureşti, în care au fost ucişi peste 120 de evrei şi au fost distruse sau devastate 25 de temple şi sinagogi, a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), dar şi prin omagiul adus dr. Alexandru Şafran.

Piaţeta a fost, de atlfel, inaugurată, încă de vineri, în prezenţa ambasadorului Israelului, Tamar Samash, ambasadorului Germaniei, Cord Meier-Klodt şi a ambasadorului american, Hans Klemm.

În spaţiul public care va purta numele dr. Alexandru Şafran mai este amplasat, din 2015, monumentul Martirilor Pogromului din Bucureşti 21-23 ianuarie 1941.

Alexandru Şafran (1910-2006), lider al evreilor în anii Holocaustului, doctor în filosofie, istoric şi scriitor, a devenit, în 1940, Şef Rabin al Cultului Mozaic din România şi senator de drept în Parlamentul României.

Şapte ani mai târziu, a plecat din România şi a devenit Mare Rabin al Genevei. De asemenea, el a fost Membru de Onoare al Academiei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.