Volumul de vânzări de pachete de vacanţă a scăzut cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut, în contextul crizei Covid-19, a declarat pentru News.ro Sorin Stoica, CEO şi cofondator al touroperatorului Eturia, care estimează că în acest an vom avea o scădere în turism de minimum 25% faţă de 2019, dar anul viitor va fi la maximum 90% din 2019, acesta afirmând că măsurile anunţate de Guvern sunt foarte bune dar încă nu suficiente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul crizei Covid-19, vânzările înregistrează o scădere dramatică în ultimele două săptămâni. Faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă volumul de vânzări înregistrează o scădere de circa 50%, lucru normal având în vedere situaţia actuală”, a declarat pentru News.ro Sorin Stoica, CEO şi cofondator al touroperatorului Eturia.

În perioada aceasta compania mai vinde încă vacanţe în destinaţii calde, precum: Africa, Oceanul Indian şi Caraibe, acestea fiind destinaţiile la modă.

”Acum, se cumpără pachete de vacanţă cu data de plecare mai îndepărtată, cerute sunt vacanţele aflate în promoţii. Este o perioadă excelentă pentru a cumpăra pachete de vacanţă pentru plecări începând cu luna iunie deoarece tarifele sunt foarte atractive, iar condiţiile de mutare a datelor de călătorie sunt extrem de flexibile, un fapt care nu exista înainte de izbucnirea acestei pandemii-flexibilitatea”, mai spune Sorin Stoica.

El estimează că anul acesta turismul va scădea cu 25%.

”Este foarte dificil să facem estimări în acest moment atât pentru anul 2020 cât şi pentru 2021. Cel mai probabil, în următoarele două luni toate planurile de business vor trebui updatate săptămânal. Însă cu siguranţă anul 2020 va avea o contracţie de minim 25% faţă de 2019 în turism. Probabil 2021 va fi la maxim 90% din 2019”, a adăugat CEO Eturia.

Acesta este de părere că măsurile anunţate de Guvern sunt foarte bune, însă nu sunt suficiente.

”Cred că măsurile anunţate de Guvern sunt foarte bune însă nu sunt suficiente. Cred că este absolut necesar să se protejeze locurile de muncă şi pentru asta este nevoie să se anuleze orice fel de taxe şi contribuţii asociate salariilor pentru minim trei luni de zile şi să se pună la punct urgent planul de finanţare al companiilor din turism şi alte sectoare afectate puternic de aceste măsuri. Momentan, din păcate, încă nu se poate obţine acel certificat care să ateste că firma este afectată de starea de urgenţă, pentru că site-ul nu funcţionează, iar la telefon şi email nu răspunde nimeni. Iar legat de suportul de şomaj, tehnic ar fi fost indicat ca sumele aferente să se plătească direct angajaţilor şi nu să fie obligate firmele să plătească şi apoi într-un viitor incert să primească aceşti bani pentru ca asta crează o presiune foarte mare pe cashflow. Am încredere însă că Guvernul se va repoziţiona pe măsură ce primeşte feedback de la mediul de afaceri şi pe măsură ce reuşeşte să acceseze resursele financiare pentru a implementa măsurile de suport. Sperăm doar să o facă cât mai repede pentru că fiecare săptămână suprimă zeci de mii de locuri de muncă care duce în final la un colaps economic, dacă nu acţionăm rapid”, a precizat Sorin Stoica.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.