Peste 83% dintre români cred că în viitoarele decenii, România trebuie să urmeze direcţia Vest - Uniunea Europeană, SUA, NATO - din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare, arată un sondaj de opinie realizat în cadrul unei cercetări sociologice ample, realizată sub denumirea „Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României”. Majoritatea consideră că şi în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanţie de securitate pentru România şi susţine o consolidare a Armatei României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În opinia a 83,5% dintre români, Vest (adică UE, SUA, NATO)  este direcţia înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare. 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 8,5%. Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat, 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României, în timp ce 29% sunt de părerea contrarie. 5% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund” arată rezultatele sondajului realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group, în perioada 23 mai - 14 iunie 2022, pe un eşantion de 1500 de persoane.
Cercetarea sociologică arată că tinerii până în 30 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate sunt de părere că NATO va rămâne principala garanţie de securitate a României în procente mai ridicate decât restul populaţiei.
În ceea ce priveşte Armata Română, 70,9% dintre români cred că în viitor Armata României ar trebui să se mărească. 23,2% sunt de părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% că ar să se micşoreze. De asemenea 2,4% din totalul celor chestionaţi nu au răspuns la această întrebare.
„Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud Est şi persoanele cu venituri foarte scăzute. Gulerele albe, persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Centru împărtăşesc în proporţii semnificativ mai ridicate decât restul populaţiei părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum”, transmit realizatorii sondajului.
Sondajul de opinie are o eroare maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.