Circa 44% dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă cel puţin o dată de-a lungul carierei, însă patru din cinci persoane afectate nu au raportat incidentele colegilor sau superiorilor, preferând să suporte sau să plece din companie, relevă datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea celor care spun că s-au simţit hărţuiţi sexual la job sunt femei (86%), iar 56% susţin că au trecut printr-o astfel de situaţie de cel puţin trei ori, în timp ce aproximativ 12% spun că li se întâmplă constant.

”Deşi cazurile de hărţuire sexuală sunt rareori raportate - numai 21,2% spun că s-au îndreptat către colegi sau superiori, iar alţi 20% au preferat să ascundă şi să suporte situaţia - trei din cinci victime spun că au avut o confruntare directă cu persoana vinovată. Ca urmare, pentru aproape patru din zece persoane situaţia a încetat, însă mai mult de trei din zece susţin că, din contră, confruntarea a agravat lucrurile, în timp ce pentru restul nu a adus nicio schimbare”, se arată în comunicat.

Totodată, aproape 59% dintre cei hărţuiţi sexual de cineva din echipă au ales să părăsească locul de muncă. O posibilă explicaţie ar fi că, în jumătate din cazuri, responsabil de hărţuire a fost chiar managerul sau superiorul direct, iar pentru 34,5% dintre respondenţii care au răspuns afirmativ, comportamentul neadecvat a venit din partea unui director din conducerea executivă a companiei, potrivit BestJobs.

Totodată, angajaţii s-au simţit hărţuiţi de către un coleg aflat pe o poziţie similară în companie (38,3% dintre respondenţii care au răspuns afirmativ), de către un client (16%) sau un furnizor (5%).

”Pentru jumătate dintre cei care nu au raportat incidentul/incidentele, argumentul principal pentru a decide să ascundă situaţia a fost că nu aveau dovezi, fiind vorba de cuvântul lor împotriva cuvântului celuilalt, în timp ce o treime dintre ei nu doreau să fie percepuţi ca angajaţi-problemă, restul de 17% temându-se să nu îşi piardă jobul”, se arată în comunicat.

Cei care au ales să raporteze totuşi incidentul au reclamat situaţia superiorului lor direct, şefului direct al agresorului, departamentului de HR sau departamentului legal. În schimb, mulţi dintre cei care au decis să facă problema cunoscută la nivelul companiei au suportat consecinţe: fie au fost ocoliţi de colegi (28,5%), au fost certaţi de şefi (12%) sau chiar au fost daţi afară din companie (14,2%).

Doar una din cinci persoane a primit susţinere atât din partea colegilor, cât şi a şefilor. În 38% dintre situaţii, hărţuirea a încetat după ce cazul a fost reclamat, însă vinovatul şi-a păstrat jobul în companie. Doar în 5% dintre cazuri hărţuitorul a fost dat afară, potrivit sondajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.