Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. Mii de credincioşi participă deja la slujbă, fiind aşteptaţi peste 30.000 de pelerini la evenimentele de sfinţire a Catedralei Neamului. Premierul Viorica Dăncilă participă la eveniment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

De la ora 9.00 va avea loc de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, iar la sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.

Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

Prima slujbă în Catedrala Mântuirii neamului a avut loc, sâmbătă seară, şi a avut ca scop pomenirea eroilor neamului. O listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români din toate timpurile a fost îngropată în piciorul Sfintei Mese, alături de sfinte moaşte.

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. 

Premierul Viorica Dăncilă partipă la evenimentul de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. 

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în 29 noiembrie 2007 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii ortodoxe Române. Lucrările propriu-zise au început în anul 2010.

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiuni: 23 de metri lăţime şi 18 metri înălţime, potrivit basilica.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.