Conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a trimis, vineri, o adresă premierului Ludovic Orban, prin care solicită "implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia" şi atrage atenţia că peste 1.000 de cetăţeni din Petroşani au rămas în frig, în plină iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, din cadrul Termocentralei Mintia, spune, într-un comunicat de presă de vineri, că de vină pentru situaţia Complexului Energetic Hunedoara este chiar statul român, singurul acţionar al companiei, care a dus o politică de falimentare a societăţii "cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva, precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale etc”.

"Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2019, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei”, se arată în adresa transmisă premierului.

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara precizează, în acelaşi document, că ministerul de resort refuză să asigure stocurile de cărbune pentru iarnă, aceasta fiind cauza pentru care Complexul a fost în imposibilitatea "de a realiza venituri mai mari atunci când piaţa a avut preţuri foarte mari la energia electrică (peste 900 lei ), fapt ce a dus la neplata drepturilor de natură salarială conform CIM, dar şi la lăsarea a peste 1.000 cetăţeni din municipiul Petroşani în frig în plină iarnă”.

Sindicaliştii mai susţin că lipsa stocurilor de cărbune duce la creşterea importurilor la energie electrică cu consecinţe grave asupra economiei româneşti, lucru ce poate aduce atingere siguranţei naţionale.

Conform sindicaliştilor, reprezentanţii ministerului la CEH au refuzat darea în plată a termocentralei, dar şi achitarea a 6.000 de lei către ICEMENERG pentru realizarea testului de ardere a unui sort de cărbune cu conţinut redus de sulf, făcut în 22 octombrie 2019, care confirmă faptul că termocentrala este conformă la condiţiile de mediu.

Sindicaliştii mai susţin că lipşeste dialogul social între reprezentanţii Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi reprezentanţii sindicatelor din cadrul Termocentralei.

"Se urmăreşte falimentul unui producător de energie electrică cu o putere instalată de 1285 MW, odată cu închiderea mineritului, pentru a transforma România în cel mai important importator de energie electrică din regiune, ştiut fiind faptul că în Ungaria, la Pacs se construiesc două capacităţi energetice nucleare de 2×1250 MW”, se mai arată în document.

Acestea sunt motivele pentru care sindicaliştii au cerut prezenţa, la Deva, a celor responsabili.

Între timp, Prefectura Hunedoara a anunţat că, sâmbătă, 4 ianuarie, la Instituţia Prefectului va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii sindicatului.

"Pentru a analiza situaţia de la Mintia şi pentru a fi găsite soluţii care să ducă la rezolvarea problemelor ridicate de salariaţi, Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, se va întâlni sâmbătă, 4 ianuarie, ora 09.00, la sediul Instituţiei Prefectului cu reprezentanţii sindicatului, cu Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, cu conducerea termocentralei Mintia precum şi cu reprezentanţi ai Primăriei Deva şi ai Jandarmeriei”, se arată într-o informare a Prefecturii Hunedoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.