Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB) anunţă, luni, că se raliază protestelor spontane care au loc, în ultima perioadă, în Direcţiile Teritoriale de Statistică. Sindicaliştii din sistem solicită Guvernului aplicarea unui Memorandum semnat anul trecut şi care prevede „soluţionarea problemelor de salarizare” în privinţa angajaţilor din INS şi din direcţiile teritoriale. Sindicaliştii susţin că aşa cum guvernanţii au “uitat” să aplice Memorandumul, şi statisticienii sunt pe deplin îndreptăţiţi să „uite” de colectarea, prelucrarea şi publicarea datelor statistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Având în vedere situaţia salarială discriminatorie la care statisticienii sunt supuşi de o lungă perioadă de timp şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest, solicităm de urgenţă transpunerea în legislaţie a Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema «Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică»”; transmkite, luni, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. 
Sindicatul precizează că îşi „declară susţinerea totală” faţă de acţiunile spontane de protest demarate începând cu data de 23 noiembrie de către salariaţii din Direcţiile Teritoriale de Statistică
„Aşa cum guvernanţii au «uitat» să aplice Memorandumul, şi statisticienii sunt pe deplin îndreptăţiţi să «uite» de colectarea, prelucrarea şi publicarea datelor statistice referitoare la indicele preţurilor de consum, produsul intern brut, indicatori de întreprindere pe termen scurt, indicatorii pieţei muncii, statistici de comerţ internaţional, populaţie şi mişcarea naturală a acesteia, migraţie, statistici agricole, statistici în domeniul transporturilor şi energiei etc”; sunt de părere sindicaliştii din INS.
Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti precizează că „va susţine toate demersurile statisticienilor care vor putea culmina în următoarele zile cu blocarea activităţii instituţiei, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale”. Sindicaliştii consideră că singurii vinovaţi pentru o eventuală astfel de situaţie vor fi guvernanţii acestei ţări care „au ignorat şi tratat statisticienii ca pe o categorie inferioară de salariaţi”.
În contextul protestelor, sindicatul solicită public o întâlnire de urgenţă cu premierul Marcel Ciolacu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.