Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” susţine că măsurile fiscale anunţate de către ministrul de Finanţe, Eugen Teorodovici, afectează situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat, începând cu 01 ianuarie 2019. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” constată ”intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru circa 90% din salariaţii sectorului public de sănătate” şi anunţă că, dacă nu se va renunţa la aceste modificări, se pregăteşte de proteste. La rândul lor sindicaliştii Sanitas anunţă că au suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei. ”Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres”, au transmis sindicaliştii care precizează că vor face toate demersurile legale pentru a proteja interesele lucrătorilor pe care-i reprezintă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Sanitas a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă, după proiectul de OUG anunţat de Teodorovici: Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres

Federaţia Sanitas anunţă că, miercuri, a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei create de proiectul de OUG anunţat de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. ”Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres”, au transmis sindicaliştii care anunţă că vor face toate demersurile legale pentru a proteja interesele lucrătorilor pe care-i reprezintă.

”Proiectul de O.U.G. aflat astăzi pe masa Consiliului Economic şi Social blochează evoluţia legală a veniturilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Astfel, art. 34 al proiectului de act normativ aduce o nouă discriminare pentru colegii care deja au fost nedreptăţiţi prin neacordarea creşterilor salariale la nivelul anului 2022. Blocarea cuantumului sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 înseamnă o nouă amăgire, mai ales pentru salariaţii care vor beneficia de creşterea cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază actual şi cel din 2022, începând cu 1 ianuarie 2019”, au transmis, miercuri, reărezentanţii Federaţiei Sanitas.

Potrivit acestora, pentru lucrătorii din unităţile de asistenţă socială cărora nu li s-au putut acorda sporurile în 2018, dar care aveau speranţe justificate pentru acordarea acestora începând cu 1 ianuarie 2019, ”acest act normativ desfiinţează orice posibilitate legală de intrare în normalitate”.

”În acelaşi timp, documentul în discuţie nu permite raportarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariul din 1 ianuarie 2019 (salariul majorat conform Legii 153/2017), fapt care este inacceptabil din punctul nostru de vedere şi creează premisele unui nou conflict de muncă în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Federaţia SANITAS din România atrage atenţia, în aceste condiţii, că adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă fără consultarea partenerilor sociali şi cu o celeritate care ridică mari semne de întrebare, ne obligă să demarăm toate procedurile legale prin care să protejăm şi să obţinem drepturile legitime ale membrilor noştri de sindicat”, mai spun sinficaliştii.

Aceştia afirmă că au fost în permanenţă deschişi la dialog.

”Menţionăm că deschiderea noastră la consultări şi negociere a fost şi va fi mereu declarată şi respectată, însă nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres faţă de salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, motiv pentru care astăzi, 19 decembrie 2018, am suspendat şedinţa de negociere a CCM la nivel de sector sanitar până la clarificarea situaţiei create de proiectul de O.U.G”, au mai transmis reprezentanşşii Federaţiei Sanitas.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”, despre OUG anunţată de Teodorovici: Guvernul intenţionează să joace rolul lui Grinch pentru 90% dintre salariaţii din sănătate; se iau în calcul proteste

”Având în vedere proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, prin care Guvernul intenţionează să precarizeze situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 01 ianuarie 2019 şi generând condiţiile scăderii  lor, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» constată intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariaţii sectorului public de sănătate”, au transmis reprezentanţii Federaţiei, miercuri, într-un comunicat de presă.

Aceştia afirmă că, deşi Guvernul a anunţat că va asigura majorarea salariilor de la 01 ianuarie 2019 cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază din 2022 şi cel actual, ”prin modalitatea în care este formulat proiectul de act normativ personalul care beneficiază de creşterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariaţii care nu au beneficiat de creşterea salarială aplicată în luna martie 2018)  nu va beneficia şi de creşterea sporurilor”.

”Măsura de precarizare a drepturilor salariale adiacente salariului de bază va afecta aproximativ 90% din salariaţii din sănătate”, anunţă Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit acestora, vor fi afectaţi farmacişti, biologi, chimişti, fizicieni, fizicieni, biochimişti, kinetoterapeuţi, personalul TESA,  infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori. Aceştia vor fi privaţi de sporul pentru condiţii de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.

De asemenea, asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează.

În plus, medicii vor fi lipsiţi de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază.

”Este evidentă intenţia Guvernului de a ne întoarce la perioada 2009- 2016 prin ruperea legăturii fireşti şi legale dintre salariul de bază şi sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual. În discuţie este o altă măsură prin Guvernul ciunteşte veniturile salariaţilor utilizând mecanismul devenit tradiţional al mutării banului dintr-un buzunar în altul: creşterea salariilor de bază nu este urmată de creşterea veniturilor, din cauza scăderii altor drepturi salariale”, au mai transmis reprezentanţii Federaţiei.

Aceştia solicită Guvernului anularea precarizării situaţiei sporurilor, aplicarea succesivă a creşterilor salariale, aplicarea calculului drepturilor salariale pornind de la salariul de bază aferent gradaţiei 0 şi aplicarea creşterilor salariale aferente anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi, cel puţin începând cu anul 2020, punându-i în aceeaşi situaţie cu salariaţii din educaţie.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” va propune şi va înainta în regim de urgenţă Guvernului modificările la proiectul OUG. Totodată, pentru eventualitatea în care Guvernul nu asumă solicitările noastre legitime, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” declanşează consultarea publică a salariaţilor având ca temă demararea protestelor”, au mai transmis reprezentanţii Federaţiei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.