Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune, referitor la cazul profesorului de Religie de la un liceu din Copşa Mică, care este şi preot, acuzat că s-ar fi masturbat în timpul orei, că nu reprezintă o etichetă pentru învăţământ, dar arată o altă problemă a sistemului. Reprezentanţii FSLI afirmă că, dacă ar fi suficienţi psihologi şcolari, problemele comportamentale ar fi depistate la timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatele spun că lipsa testelor psihologice standardizate făcute profesorilor, dar şi unele probleme legislative, duc la cazuri precum cel al profesorului de Religie din Sibiu, care s-ar fi masturbat în timpul orei, în faţa elevilor. FSLI atrage atenţia că, dacă ar fi pshiologi şcolari în tot sistemul, astfel de persoane cu probleme comportamentale ar fi depistate din timp.

„Atragem atenţia, din nou, asupra unei probleme vechi pe care o avem în educaţie: lipsa psihologilor şcolari în toate instituţiile de învăţământ. Din cauza costului standard per elev mult prea scăzut şi a subfinanţării educaţiei, unităţile de învăţământ nu au posibilitatea de a angaja psihologi şcolari, care prin testări profesioniste, pot depista astfel de persoane care au tuburări de comportament”, transmite FSLI.

De asemenea, reprezentanţii sindicatelor sunt de părere că ar trebui schimbată legislaţia, astfel încât persoanele instabile emoţionale şi pshic să nu poată face parte din sistemul de învăţământ. Ei mai spun că directorii ar trebui să fie mai atenţi la colegii lor şi să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au, „nu să le ascundă sub preş”.

Sindicaliştii adaugă, în plus, că ar trebui sancţionată complicitatea şi lipsa de profesionalism în situaţiile în care cadrele didactice, suspecte că ar avea probleme psihice, sunt lăsate să profeseze.

„Şcoala nu e un spaţiu unde se poate întâmpla orice şi cu toţii ar trebui să înţelegem acest lucru. Profesorul de religie din Copşa Mică nu merită titulatura de profesor. Nu vrem ca prin acest caz, majoritatea cadrelor didactice, care îşi fac meseria cu seriozitate, pasiune şi respect faţă de copii, să aibă de suferit. Aşteptăm ca justiţia să îşi spună cuvântul în acest caz, iar persoana respectivă să răspundă în faţa legii pentru faptele sale. FSLI va face demersuri pentru o reformă reală în educaţie şi pledăm pentru angajarea în unităţile de învăţământ de psihologi şcolari care să dea teste psihologice relevante, făcute cu responsabilitate şi profesionalism. De asemenea, se impune modificarea LEN, în sensul de a da posibilitate unităţilor de învăţământ să-i elimine mult mai uşor pe cei care au astfel de tulburări de comportament”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Mama unei eleve dintr-un liceu din oraşul Copşa Mică, judeţul Sibiu, acuză profesorul de Religie, care este şi preot, că s-ar fi masturbat în timpul orei, fiind filmat. Imaginile au apărut în mediul online, iar Poliţia s-a autosesizat şi a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările producerii incidentului, ulterior primind şi o plângere de la mama fetei. La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Mitropoliei Ardealului fac verificări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.