Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste în Capitală, în faţa Palatului Parlamentului, pentru miercuri, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, angajaţii din administraţie fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare şi de lipsa unei grile de salarizare. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni seară, că grila de salarizare pentru administraţia publică locală prevăzută în Legea salarizării va determina consiliile locale şi judeţene să analizeze dacă mai au nevoie de numărul de angajaţi din prezent sau dacă pot menţine aceleaşi salarii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Vasilescu: Administraţiile locale se vor întinde cât le e plapuma; se vor gândi dacă le trebuie acelaşi număr de oameni

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, la Antena 3, că grila de salarizare pentru administraţia publică locală prevăzută în Legea salarizării va determina consiliile locale şi judeţene să analizeze dacă mai au nevoie de numărul de angajaţi din prezent sau dacă pot menţine aceleaşi salarii, Vasilescu estimând că administraţiile locale ”se vor întinde cât le este plapuma”.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că proiectul Legii salarizării în sectorul public a luat în considerare o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010 în care se spunea că sunt permise diferenţele de salarizare pentru funcţii similare între diversele unităţi administrativ-teritoriale, cu condiţia să existe o limită minimă şi o limită maximă.

”Cea minimă este, în mod evident, salariul minim pe economie, iar limita maximă este salariul viceprimarului sau vicepreşedintelui de consiliu judeţean. Nu există acum primărie în România unde primarul să aibă cel mai mare salariu şi nu este în regulă. Salariaţii trebuie să fie într-o anumită grilă şi asta am încercat să corectăm”, a precizat ministrul Muncii.

În condiţiile în care unităţile administrativ-teritoriale vor putea să stabilească singure nivelul salarizării, cu respectarea limitelor prevăzute de Legea salarizării, Vasilescu nu a exclus ca unele primării sau consilii judeţene să recurgă la disponibilizări sau la diminuarea unor salarii. ”După apariţia acestei legi, dat fiind că coeficientul din administraţia publică locală este destul de urcat, sunt absolut convinsă că foarte mulţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau consilii locale şi consilii judeţene vor analiza foarte bine dacă mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie. Asta sunt convinsă că se va întâmpla şi cred că asta este temerea, de fapt”, a declarat Vasilescu.

Ea a arătat că în România sunt comune care, în momentul de faţă, nu pot să îşi plătească salariaţii din veniturile proprii. ”Nu mai vorbim că nu mai pot să construiască un drum, nu mai pot să renoveze o grădiniţă pentru că trebuie să dea salariile. Ei bine, toate aceste administraţii se vor întinde de acum înainte cât le este plapuma. Îşi permit să dea salarii, le vor da. Nu-şi permit, le vor diminua”, a declarat ministrul.

Olguţa Vasilescu a afirmat că înţelege temerile sindicaliştilor legate de numărul de angajaţi sau de nivelul salarizării în administraţia publică locală, însă este necesar ca aceasta să capete dreptul de a se gestiona din punct de vedere financiar, ca un prim pas către descentralizare.

Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste la Palatul Parlamentului, miercuri

Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste în Capitală, în faţa Palatului Parlamentului, pentru miercuri, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, angajaţii din administraţie fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare şi de lipsa unei grile de salarizare.

Anunţul a fost făcut luni într-o conferinţă de presă cu tema ”Declanşarea acţiunilor de protest în administraţia publică locală”, la care au participat Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Federaţia Sindicatelor din Administraţie Publică Locală ”Sed Lex”, Pro Lex, FNSA, Forţa Legii şi Proadministraţia.

Potrivit acestora, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi de lipsa unei grile de salarizare pentru personalul angajat în Administraţia Publică Locală, astfel că în cursul zilei de miercuri angajaţii vor intra în grevă, oprind activitatea în sistemul administraţiei publice locale.

Ulterior, aceştia vor organiza un miting în faţa Camerei Deputaţilor, unde va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

"Actuala forţă politică sfidează Constituţia României, exclude din Legea salarizării o categorie foarte importantă, angajaţii adminsitraţiei publice locale. Fără proteste nu se va putea corecta această lege a salarizării. Începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri lucrul. Pe lângă aceste proteste, în ziua în care este proiectată legea în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, atunci sindicatele vor organiza un miting care va însuma peste 10.000 de oameni la nivel de Bucureşti”, a declarat Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Conform liderilor sindicali, vor intra în grevă toţi angajaţii primăriilor şi majoritate consiliilor judeţene şi este posibil să aibă loc şi proteste spontane.

CITEȘTE ȘI Iohannis despre proiectul Legii salarizării unitare: Cred că necesită încă nişte îmbunătăţiri. Nu poţi lăsa salarizarea oamenilor aşa, undeva în aer

Senatorii din Comisia de muncă au adoptat, joi seară, raportul asupra proiectului privind legea salarizării, după trei zile de dezbateri şi mai bine de 25 de ore petrecute în şedinţă.

Faţă de forma depusă de PSD în Parlament, raportul Comisiei conţine unele modificări, în principal privind creşteri salariale pentru aleşii locali, angajaţii din Gărzile de mediu, din ANI, ANAF şi din Educaţie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că Legea salarizării a fost introdusă pe ordinea de zi, precizând ca s-a decis programul în plen al senatorilor să fie prelungit până la finalizarea dezbaterilor şi până la votul final.

După votul din Senat, proiectul va ajunge şi în Camera Deputaţilor, pentru votul final. Camera este forul decizional pe acest proiect. Guvernul doreşte intrarea în vigoare a proiectului la 1 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.