Sindicalistii din penitenciare au anunţat, marţi, că au depus o nouă plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care-l acuză de ilegalităţi la plata orelor suplimentare. Plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar sindicaliştii cer şi demiterea ministrului pentru ”incompetenţa şi acţiuni ilegale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o nouă plângere penală împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Tudorel Toader, este acuzat că, ”în mod ilegal şi abuziv, a emis, la 10 iulie 2018, Ordinul 2.721 prin care cauzează prejudicii lunare de aproximativ 1,2 milioane lei angajaţilor din penitenciare, în ciuda faptului că Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor l-a avertizat în scris şi cu prilejul dezbaterilor organizate la Ministerul Justiţiei cu privire la această ilegalitate”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Concret, prin art. 13, alin. 2 din Ordinului ministrului justiţiei nr. 2721/C/10.07.2018, ministrul Toader interzice în mod ilegal plata a peste jumătate din orele suplimentare nerecuperate sub pretextul că s-ar plăti deja o majorare pentru lucrul în zile de repaus săptămânal, deşi legea prevede în mod expres că aceste două drepturi se aplică distinct, situaţiile juridice pentru care se acordă fiind diferite (art. IV alin. 6 din Legea 79/2018)”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii mai arată că prejudiciului de 1,2 milioane de lei/lună cauzat angajaţilor din penitenciare prin această dispoziţie ilegală i se adaugă restante de peste 45 milioane lei, aferente orelor suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii 2 ani.

”Urmare a acţiunilor abuzive ale ministrului Justiţiei, Statul Român va fi obligat la plata acestora, în paralel cu plângerea penală fiind deschisă şi o acţiune în justiţie pentru anularea ordinului ilegal”, mai anunţă sindicaliştii.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) cere demiterea ministrului Tudorel Toader pentru ”incompetenţa şi acţiuni ilegale, şi ameninţă cu acţiuni de protest în toate penitenciarele dacaministrul Justiţiei nu modifică Ordinul prin care acesta sustrage în formă continuată, din buzunarele angajaţilor, suma de 1,2 milioane de lei în fiecare lună”.

”Un profesor de drept, chiar dacă unul contestat, şi fost judecător de Curte Constituţională ar trebui să înţeleagă ce riscă. Tudorel Toader are deja calitatea de făptuitor în dosarul penal 330/P/2018 aflat în faza de urmărire penală in rem, acesta fiind cercetat pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi de limitare a exercitării mandatului de reprezentare sindicală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, mai spun sindicaliştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.