Aproximativ 150 de sindicalişti din agricultură afiliaţi la Blocul Naţional Sindical pichetează Palatul Cotroceni solicitând elaborarea şi adoptarea unui document de opţiune strategică în ceea ce priveşte agricultura şi securitatea alimentară a populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii spun, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, că acest document este necesar din cauza faptului că Ministerul  Agriculturii în ultimii ani nu a făcut decât să administreze sumele de bani venite de la UE cu titlu de subvenţii şi să plătească de la bugetul de stat subvenţiile angajate de România.

"Practic, s-a transformat într-o agenţie de plăţi, culmea, plătită tot de către agricultori, abandonând roluri şi responsabilităţi ce-i revin în elaborarea de politici publice necesare agriculturii. Ministerul Agriculturii uită de faptul că se ocupă şi de dezvoltarea rurală, în vederea diminuării semnificative a sărăciei din mediul rural, dar şi pentru a identifica soluţii de atragere de resurse umane tinere şi bine pregătite profesional pentru ca activităţile economice să poată deveni competitive", se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui.

Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Protestatarii susţin că problemele critice din sectorul agricol sunt: subfinanţarea sectorului agricol în ansamblu său prin lipsa de predictibilitate fiscală cât şi prin întârzierea acordării subvenţiilor, lipsa de viziune în ceea ce priveşte cercetarea agricolă cât şi subfinanţarea acesteia, lipsa contractului colectiv de muncă pe sectorul agricultură şi faptul că Legea vânătorii nu a fost modificată, deşi s-a promis acest lucru.

Pe lângă aceste probleme, ei mai atrag atenţia asupra faptului că în România nu se cunosc suprafeţele reale cultivate cu cartofi, iar acest lucru generează o politică agricolă defectuoasă.

Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)

"Din informaţiile noastre, s-ar cultiva aproximativ 200 ha care produc anual aproximativ 3.500.000 tone cartofi. Raportat la populaţia României şi la consumul mediu de cartofi per cap de locuitor, estimăm că anual se irosesc circa 1.800.000 de tone de cartofi. Fără o viziune privitoare la industria de procesare şi fâră un sprijin efectiv pentru comercializarea la export a acestei cantităţi, cei care suportă pierderile sunt înainte de toate fermierii şi nu în ultimul rând bugetul de stat.", se mai arată în documentul transmis lui Iohannis.

O altă neregulă asupra căreia sindicaliştii atrag atenţia este faptul că, în România, subvenţia este impozitată, cu toate că nicăieri în UE nu se întâmplă acest lucru.

Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Sindicalişti Agrostar (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Protestatarii îi cer preşedintelui să facă un grup de lucru interministerial care să elaboreze în regim de urgenţă şi să promoveze către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării un document care să cuprindă măsuri complexe de reformă care să ducă la modernizarea agriculturii româneşti şi la creşterea securităţii alimentare a populaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.