O prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 15 ani a avut loc la Spitalul Judeţean Sibiu, iar intervenţia a durat opt ore. Fata se afla în moarte cerebrală în urma unui accident rutier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că la unitatea medicală a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 15 de ani, cetăţean străin, aflată în moarte cerebrală.  

Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Sibiu, după cele din lunile mai şi octombrie.  

Procesul de prelevare a început în cursul nopţii, în jurul orei 01.00 şi s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, ficatul, rinichii precum şi ţesut osos şi corneea.  

”Pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Din nefericire, traumatismele incompatibile cu viaţa au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potenţial donator de organe”, se arată în comunicat.  

Sursa citată a precizat că la procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania şi Elveţia.  

“Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul şi plămânii donatoarei vor beneficia pacienţi din Germania şi Elveţia, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant, care a autorizat procedurile.  

Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan - Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic şef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti”, a mai precizat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.  

Coordonatorul local de transplant, Dr. Tiberiu Toabeş, a declarat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate.  

“În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învăţat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie şi bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferinţă, de a ajuta pacienţi a căror viaţă atârnă de un fir de aţă, de o speranţă. Şi iată că această speranţă prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienţi care nu mai pot fi salvaţi, dar dau şansa la viaţă altor oameni. Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie încărcătura emoţională şi importanţa unui astfel de proces. Mulţumesc, în numele pacienţilor şi echipei de medici, aparţinătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulţumesc echipei medicale de la Sibiu şi echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid şi sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.