Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării, susţine că orice discuţie despre faptul că Moldova este ignorată trebuie eliminată, în condiţiile în care regiunea nord-est a primit cei mai mulţi bani prin Programul Operaţional Regional, şi anume un miliard de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sevil Shhaideh a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, că nu este de acord cu afirmaţia că guvernul ignoră Moldova.

"Aş vrea să eliminăm orice discuţie că guvernul ignoră Moldova. La nivelul Programului Operaţional Regional, program care este dedicat autorităţilor locale, regiunea nord-est are cea mai mare alocare din tot programul, de un miliard de euro. La nivelul PNDL, spre exemplu, judeţul Iaşi are a treia alocare pe ţară, de peste 600 de milioane de lei. Singura condiţie pentru autorităţile locale este să depună proiecte eligibile, complete, cu toate documentaţiile”, a afirmat vicepremierul Sevil Shhaideh.

Ea a spus că la întâlnirea de marţi după-amiază cu primarii din judeţul Iaşi le-a explicat acestora că, în ceea ce priveşte PNDL, nu există restricţii privind numărul proiectelor depuse sau referitor la valoarea acestora.

"Cu cât proiectele sunt mai bine făcute, finanţarea va fi asigurată. Sigur că există şi criterii de prioritizare atunci când anvelopa este depăşită, aceste criterii la nivelul PNDL fiind cele prevăzute în hotărârea de guvern 624/2015. Guvernul poate asigura finanţarea infrastructurii locale, care va conduce la scoaterea unor localităţi din izolare, prin realizarea de infrastructură rutieră sau prin alimentări cu apă pentru asigurare de confort. Îmi este greu să cred că unde nu este apă şi canalizare putem dezvolta un proiect turistic, de exemplu”, a mai spus vicepremierul Sevil Shhaideh.

Totodată, Sevil Shhaideh a afirmat că toate şantierele deschise în 2008, 2010 sau 2012 au fost prinse în finanţare şi că niciunul dintre acestea nu va fi lăsat în paragină.

"Absolut toate aceste şantiere au fost cuprinse la finanţare încă din 2015, deci nu există obiectiv la nivelul primăriilor care să fie lăsat în paragină. Mă refer în special la proiecte din zona serviciilor de bază, adică apă, canalizare, drumuri sau şcoli. Ştiu că mai există anumite obiective, de genul acelor renumite baze sportive. Recunosc că acestea au fost cu prioritate redusă pentru Ministerul Dezvoltării, însă considerăm că bugetul de stat trebuie să susţină în primul rând servicii de bază, iar acolo unde ele sunt îndeplinite, adică alimentare cu apă, canalizare, toate străzile făcute, bibliotecă şi dispensar la fel, abia atunci putem reanaliza oportunitatea finanţării acestor baze sportive”, a afirmat vicepremierul Sevil Shhaideh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.