Cuirtea de Apel Târgu Mureş a tranşat definitiv disputa privind Cimitirul militar din Valea Uzului, între oraşul Dărmăneşti (Judeţul Bacău) şi comuna hargiteană Sânmartin. Instanţa a respins definitiv acţiunea prin care oraşui Dărmăneşti cerea anularea hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul lunii august 2019, oraşul Dărmăneşti a acţionat în justiţie comuna Sânmartin cu scopul de a anula parţial hotărârea din 2007 a consiliului local al comunei, prin care au fost declarate proprietate publică a localităţii harghitene Cimitirul militar din Valea Uzului şi clădirile dezafectate ale fostei cazărmi, din apropierea cimitirului. Hotărârea Consiliului Local Sânmartin a fost confirmată şi prin Hotărârea Guvernului nr. 299/2010.

În cursul procesului – potrivit informaţiilor publicate pe portalul Székelyhon.ro – Consiliul Local Dărmăneşti a invocat faptul că teritoriul cimitirului a fost inclus în inventarul proprietăţii private a oraşului încă din anul 1990, iar pe planul de urbanism general (PUG) aprobat în 1997 şi valabil până astăzi, cimitirul este marcat ca teren intravilan al oraşului, relatează MTI. 

În schimb, comuna Sânmartin a prezentat instanţei cărţi funciare de la sfârşitul secolului al 19-lea, care demonstrează că teritoriul disputat este proprietatea comunităţii proprietarilor funciari din comunele Sânmartin şi Ciucani.

“Acum se deschide un nou capitol în procesele legate de cimitir, iar acesta va fi numai în favoarea noastră”, a apreciat primarul comunei Sânmartin, András Gergely, în mesajul video în care a comentat decizia, precizând că a primit sentinţa ca un cadou de ziua lui de naştere.

Apartenenţa localităţii Valea Uzului şi a cimitirului militar şi a clădirilor de cazarmă aflate pe teritoriul aşezării, precum şi parcela românească din acest cimitir, fac obiectul nenumăratelor procese în instanţe. O parte dintre aceste procese au fost iniţiate de Sânmartin, o alta de Dărmăneşti, iar un al treilea grup de procese a fost intentat de prefectul judeţului Bacău.

În aprilie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul militar care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În data de 6 iunie anul trecut, au avut loc incidrnte violente între mai mulţi maghiari care formaseră un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor şi un grup de români care a forţat intrarea, ceea ce a determinat intervenţia jandarmilor pentru ca situaţia să nu escaladeze. Tot în acea perioadă, mai multe cruci ale unor eroi români din Cimitirul de la Valea Uzului au fost acoperite cu saci de plastic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.