Un acord pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare pe mare, de transport victime multiple şi pentru stingerea incendiilor de pădure, a fost semnat, marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Valoarea proiectului este de 270 de milioane de euro, fără TVA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, marţi, la semnarea acordului, că acest proiect a debutat în urmă cu trei ani. 
 
“Astăzi asistăm la semnarea acordului cadru pentru elicopterele medii grele, una din componentele cele mai deficitare la nivelul Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Această poveste a început imediat după alocarea fondurilor prin o primă tentativă de licitaţie în 2018, dar nu s-a prezentat nimeni. Repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni. După care am schimbat împreună cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare într-o negociere competitivă, tot o licitaţie, dar pe modul de negociere competitivă”, a precizat Arafat.
 
El a menţionat că au fost trei ofertanţi la această negociere competitivă. 
 
“Primul, din păcate, a pierdut pentru că oferta total neconformă, în sensul în care preţurile erau mult mai mari decât preţul maxim stabilit şi oferta de opt elicoptere în loc de 12. Al doilea tot din păcate a pierdut şi aici am avut o ofertă care avea preţul care depăşea preţul maxim cu până la 10%, dar unde nu existau fonduri de suplimentare pentru elicopterele pe care urma să le achiziţionăm aşa că era considerată neconformă” , a explicat şeful DSU.
 
El a menţionat că s-a continuat negocierea cu un ofertant şi astfel s-a ajuns la semnarea acordului de marţi, fiind vorba de Lockheed Martin şi de fabrica din Polonia unde vor fi fabricate elicopterele.   
 
Arafat a menţionat că aceste elicoptere pot fi utilizate la mai multe misiuni, printre care salvare pe mare sau stingere incendii de pădure. 
 
“Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni. Vorbim de misiuni de căutare-salvare, inclusiv maritimă, vorbim de misiuni de transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter cu capacitatea de patru tărgi, vorbim de misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo, acolo unde trebuie să ajungă personalul nostru pentru situaţii de urgenţă şi vorbim de misiuni de stingere incendii de pădure”, a precizat Arafat.
 
El a mai declarat că livrarea se va face la sfârşitul anului 2023, iar instruirea piloţilor va începe cât mai curând. 
 
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat cu acest prilej că proiectul este în valoare de 270 de milioane de euro plus TVA. 
 
“Încheierea acestui acord cadru, în valoare de aproximativ 270 de milioane de euro fără TVA va duce în dotarea IGaV, primele şase aparate de zbor de ultimă generaţie, cu dotări moderne, care vor face diferenţa între viaţă şi moarte în cadrul misiunilor de salvare. Aceste elicopterii medii grele multifuncţionale, care pot deservi în funcţie de nevoile operaţionale misiuni de salvare atât pe mare, cât şi pe uscat reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru România. Ele vor contribui în mod decisiv la creşterea eficienţei şi rezilienţei sistemului de situaţii de urgenţă”, a transmis Lucian Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.