Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în zilele de 15 şi 16 iunie, la a XV-a ediţie a „Conferinţei şefilor Apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară” (Balkan Countries Chief of Defence Conference on Military Cooperation / Balkan CHOD Forum), care a avut loc în localitatea Ohrid din Republica Macedonia de Nord, transmite instituţia într-un comunicat oficial. Iniţiativa regională vizează întărirea securităţii şi asigurarea unui climat de stabilitate în Balcani, dezvoltarea mecanismului regional de gestionare a crizelor şi creşterea interoperabilităţii forţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principala temă din agenda şefilor Apărării s-a intitulat „Utilizarea forţelor armate (bunele practici) pentru gestionarea ultimelor provocări în context naţional şi regional”. Totodată, obiectivele reuniunii au urmărit îmbunătăţirea cooperării regionale şi identificarea unor noi modalităţi de răspuns la provocările de securitate din regiune, în special la riscurile şi ameninţările de tip asimetric. S-a subliniat nevoia executării instruirii în comun în vederea obţinerii nivelului dorit de interoperabilitate şi a asigurării asistenţei mutuale.

România sprijină acţiunile de menţinere a securităţii în regiunea Balcanilor. „Stabilitatea acestei zone europene se înscrie între priorităţile strategice. Aşadar, cu participarea unor reprezentanţi ai NATO şi UE, iniţiativa Balkan CHOD Forum este o sursă care generează creşterea încrederii reciproce între ţările membre, fiind o platformă de cooperare militară, proprie Balcanilor, care contribuie la asigurarea climatului de stabilitate”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În marja conferinţei din Republica Macedonia de Nord, şeful Apărării din România a purtat discuţii cu omologii din Bosnia şi Herţegovina, generalul-locotenent Senad Mašović, şi din Serbia, generalul Milan Mojsilović.

 La lucrările reuniunii de la Ohrid, din acest an, au fost invitaţi, în calitate de observatori, şeful Apărării din Croaţia şi reprezentanţi militari ai NATO, UE şi Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF). La final, şefii Apărării din Balcani şi-au reafirmat angajamentul de a extinde şi întări cooperarea militară regională.

Conferinţa anuală a şefilor Apărării din Balcani, un instrument complementar altor iniţiative regionale, urmăreşte dinamizarea cooperării între nouă state ale Europei de Sud-Est (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia). Preşedinţia reuniunii se asigură prin rotaţie de naţiunile membre, în ordine alfabetică. Ţara noastră a fost gazda conferinţelor din 2010 (ediţia a IV-a) şi din 2019 (ediţia a XIII-a).

 

Unul dintre proiectele importante materializate în cadrul Balkan CHOD Forum este „Reţeaua de exerciţii şi instruire din Sud-Estul Europei”, instrument de interconectare a centrelor de instruire prin simulare ale ţărilor membre. România a participat la cele două exerciţii prin simulare Balkan Bridges (2015 şi 2019), derulate în cadrul acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.