Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că i-a propus omologului său bulgar, în cadrul vizite făcute la Sofia, "acţiuni de echilibrare a componentelor defensive în cadrul Prezenţei Avansate a NATO în zona flancului estic". Acestea "vor conduce atât la realizarea unor capabilităţi credibile în regiune, precum şi la oportunităţi de instruire complexă, în format aliat şi întrunit", arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu şeful Statului Major al Apărării din Republica Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, în cadrul vizitei făcute la Sofia, în perioada 8-10 mai.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, agenda discuţiilor a cuprins evaluarea situaţiei regionale de securitate, având ca punct central ameninţările la adresa stabilităţii europene şi euro-atlantice cauzate de războiul Federaţiei Ruse în Ucraina şi acţiunile întreprinse în context aliat pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupurilor de Luptă NATO din România şi Bulgaria. Totodată, discuţiile au vizat consolidarea relaţiilor de cooperare militară, atât în plan bilateral, cât şi în formatul organismelor internaţionale NATO şi UE.

În cadrul discuţiilor pe tema măsurilor de consolidare a apărării celor două state, cei doi şefi ai Apărării au evidenţiat modul de executare a misiunilor de creştere a vigilenţei în cadrul componentei aeriene şi dislocarea unor forţe şi capabilităţi aliate de apărare în regiunea Mării Negre.

De asemenea, oficialii militari au discutat includerea în planul cooperării bilaterale a unui număr crescut de exerciţii, precum şi aspecte privind administrarea ansamblurilor monumentale ale eroilor români şi bulgari.

"Între armatele celor două ţări sunt stabilite excelente relaţii de cooperare care s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, atât în planul instruirii comune a forţelor, cât şi în cel al colaborării eşaloanelor de conducere ale instituţiilor naţionale ale apărării. În vederea întăririi posturii aliate de descurajare şi apărare, am propus omologului bulgar acţiuni de echilibrare a componentelor defensive în cadrul Prezenţei Avansate a NATO în zona flancului estic care vor conduce atât la realizarea unor capabilităţi credibile în regiune, precum şi la oportunităţi de instruire complexă, în format aliat şi întrunit", a susţinut generalul Daniel Petrescu.

Totodată, el a prezentat dinamica realizării şi operaţionalizării structurilor aliate, de nivel brigadă, divizie şi corp, dispuse pe teritoriul naţional.

Petrescu a avut şi o întrevedere cu ministrul adjunct al Apărării Naţionale din Bulgaria, Yordan Bozhilov, a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Sofia şi s-a întâlnit cu personalul militar român dislocat în cadrul NATO Force Integration Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.