Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a participat, luni, la Reuniunea informală de coordonare a răspunsului de urgenţă la nivel înalt de la Bruxelles. Oficialii au discutat despre răspunsul Uniunii Europene la incendiile de vegetaţie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 5 septembrie 2022, şeful DSU, dr. Raed Arafat a participat la Reuniunea informală de coordonare a răspunsului de urgenţă la nivel înalt, tema acestei întâlniri, desfăşurată la Bruxelles fiind întărirea pregătirii şi a răspunsului UE la apariţia incendiilor de vegetaţie. Este esenţial ca o strategie de gestionare a incendiilor să promoveze combinaţia potrivită de activităţi de prevenire, pregătire şi răspuns. Deşi capacităţile de răspuns aerian sunt în mod clar necesare ca un activ de răspuns de ultimă instanţă, acestea trebuie să fie cuplate cu sisteme de avertizare timpurie „inteligente” şi investiţii în prevenirea incendiilor de vegetaţie”, a transmis, lu i sară, DSU, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului citat, un pachet larg de măsuri de prevenire şi pregătire poate genera un răspuns rapid atunci când este necesar, aducând în acelaşi timp beneficii sociale şi de mediu. 

”De asemenea, este necesar să se urmărească o mai mare conştientizare şi formare a comunităţilor locale, a factorilor de decizie politică şi a altor părţi interesate pentru a sprijini prin măsuri luate eficient limitarea apariţiei incendiilor de pădure. Reamintim că în cursul acestui an, România a răspuns rapid solicitărilor de sprijin venite prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, formând astfel echipe de intervenţie care au sprijin autorităţile din Grecia şi Franţa, în scopul limitării extinderii incendiilor de vegetaţie care ameninţau comunităţile”, a mai transmis DSU.  

O premieră pentru România a constat trimiterea echipajelor operative şi tehnica de intervenţie aferentă pe calea aerului, folosind avioane din dotarea bazei de transport strategic NATO la care contribuie şi România, în Franţa. 77 de pompieri salvatori au sprijinit autorităţile franceze în lupta cu incendiile de vegetaţie. 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.