Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţine că este dezamăgit că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu figurează pe lista proiectelor care vor primi finanţare prin PNRR, el cerând Ministerului Sănătăţii să explice modul de ierarhizare a proiectelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi a precizat, joi, că aşteaptă o fişă de evaluare din partea Ministerului Sănătăţii privind acordarea punctajului şi a modului de ierarhizare a proiectelor finanţate prin PNRR.
 
CJ Iaşi consideră că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi a fost din start dezavantajat, pornind de la un punctaj de minus 15 puncte, aspect considerat ”discriminatoriu faţă de cetăţenii din judeţul Iaşi şi regiunea Moldovei”.
 
”Sunt profund dezamăgit de evaluarea făcută de Ministerul Sănătăţii privind finanţarea prin PNRR a proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Iaşul merita să aibă un spital al inimii şi am atras în nenumărate rânduri atenţia asupra urgenţei şi necesităţii acestui institut, nu doar pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru Republica Moldova. Solicit public ministrului Rafila să suplimenteze fondurile pentru Componenta 12 – Sănătate Investiţia: Infrastructură spitalicească publică nouă şi să includă şi IRMC-ul, care se află acum pe lista de rezervă”, a declarat preşedintele Costel Alexe.
 
Consiliul Judeţean Iaşi precizează că a transmis o adresă Ministerului Sănătăţii, prin care a propus modificarea criteriilor de ierarhizare.
 
”Nu ne oprim aici. Proiectul este matur şi necesar. Dacă ne uităm în PNRR-ul aprobat de Comisia Europeană, veţi vedea că afecţiunile cardiovasculare sunt prima afecţiune precizată ca fiind cauzatoare de mortalitate ce ar fi putut fi prevenită. Or faptul că tocmai acest tip de afecţiune nu primeşte finanţare ridică această undă de îndoială. Mergem mai departe. Avem discuţii la MIPE, căutăm alte variante de finanţare. Şanse există, fie prin viitorul POS de sănătate, unde avem o linie deschisă pe infrastructură spitalicească nouă. Există, de asemenea, un memorandum pentru un credit pentru sprijinirea acestor tipuri de investiţii. Resurse sunt şi vom identifica soluţia potrivită pentru IRMC”, a afirmat Marius Dangă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat, miercuri, lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.