Autorităţile din judeţul Brăila s-au reunit de urgenţă, miercuri seară, după ce operatorul de apă a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea. Valorile au fost înregistrate la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni, dar specialiştii afirmă că apa potabilă furnizată populaţiei a întrunit şi întruneşte parametrii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Urmare a informării transmisă, în cursul acestei seri, de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul Judeţului, Iulian Timofei a convocat astăzi, 11 ianuarie, la ora 20.30, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii conducerii Direcţia de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila”, a transmis, miercuri seară, Prefectura Brăila.

Prefectul judeţului, Iulian Timofei, a transmis că apa furnizată populaţiei este potabilă, dar s-au dispus măsuri.

”Apa potabilă furnizată populaţiei a întrunit şi întruneşte parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populaţiei. Operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă”, a transmis prefectul de Brăila.

Acesta a anunţat şi principalele măsuri de strictă necesitate dispuse:

•     evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,

•     evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,

•     în cazul apariţiei simptomelor specifice - diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi recomandarea tratamentului optim.

Prefectura Brăila a precizat că, până la acest moment, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.

Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieşirea din staţiile de tratare a apei din Gropeni şi Chiscani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.