Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU) a avut, miercuri, o şedinţă pe tema inundaţiilor, având în vedere că în ultimele 24 de ore în ţară s-au înregistrat precipitaţii importante cantitativ. Cotele de inundaţie au fost depăşite pe râurile Pogăniş (Caraş-Severin) şi Bârzava (Timiş), în timp ce râuri din judeţele Satu Mare, Timiş, Olt şi Teleorman au trecut de cotele de atenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a situaţiei hidrometeorologice înregistrate precum şi a prognozelor pentru perioada următoare, astăzi, la ora 11.00, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi prezidat de ministrul de resort, Barna Tánczos", a transmis Ministerul Mediului.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii importante cantitativ, atingând un maxim de  50 litri/metru pătrat la Babarunca (jud. Braşov). De asemenea, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii în toate judeţele ţării.

"Conform prognozelor meteorologice elaborate de Administraţia Naţională de Meteorologie, în perioada 17-23 martie, circulaţia aerului la nivelul României se va menţine destul de activă, astfel că sisteme noroase succesive, generatoare de precipitaţii, vor traversa ţara, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece peste toate regiunile şi persistenţa acesteia, ceea ce va determina apariţia precipitaţiilor sub formă de lapoviţă şi ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase", a arătat sursa citată.

Precipitaţiile vor continua, de sâmbătă dimineaţa, până în 22 martie, începând dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde în special jumătatea de sud a ţării.

În sudul Banatului (jud. Caraş-Severin), din nou în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, precum şi în sudul şi sud-vestul Transilvaniei, va ninge şi se va depune strat de zăpada consistent, peste cel existent deja.

În Oltenia şi Muntenia, joi, vor fi precipitaţii mai ales sub formă lichidă – ploi şi lapoviţă, moderate cantitativ.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor va actualiza atenţionările şi avertizările hidrologice.

Conform comunicatului, în prezent se situează peste cotele de inundaţie râurile Pogăniş (jud. Caraş-Severin) şi Bârzava ( judeţul Timiş).

De asemenea, au fost depăşite cotele de atenţie pe râurile Crasna (Satu Mare), Bega şi Bârzava (Timiş), Teslui şi Vedea (judeţul Olt), Urlui  şi Teleorman (judeţul Teleorman).

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 16-17 martie, acesta a fost în creştere, având valoarea de 5.400 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).

"Lucrările hidrotehnice din administrarea A.N. Apele Române au functionat în condiţii de siguranţă, neînregistrându-se evenimente deosebite. Echipele de intervenţie din cadrul tuturor administraţiilor bazinale de apă sunt pregătite pentru intervenţie operativă dacă situaţia o va impune, acordând totodată sprijin tehnic autorităţilor locale. Acumulările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor au volum suficient pentru atenuarea unor eventuale unde de viitură, gradul de umplere al principalelor lacuri de acumulare din administrarea A.N. Apele Române şi S.C. Hidrolecetrica SA, fiind în prezent de aproximativ 67,16%", au menţionat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a dispus ANAR întărirea monitorizării pe sectoarele îndiguite, în vederea asigurării tranzitării în condiţii de siguranţă a viiturilor propagate.

De asemenea, sunt monitorizate permanent fenomenele meteorologice şi hidrologice din această perioadă şi este evaluat echivalentul de apă din stratul de zăpadă pe fiecare bazin hidrografic.

"Totodată, specialiştii din cadrul CMSU au informat că, având în vedere intensitatea fenomenelor hidro-meteo, este posibilă antrenarea, pe cursurile de apă, a unor cantităţi importante de deşeuri menajere sau de alt tip, provenite din depozitări ilegale şi abandonări de deşeuri. Din dispoziţia ministrului Tánczos, CMSU a transmis astăzi o solicitare către toate prefecturile din ţară, prin care prefecţii sunt îndemnaţi să ceară comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi operatorilor economici din judeţe întreprinderea tuturor măsurilor pentru ca aceste deşeuri să nu mai ajungă în cursurile de apă, evitându-se astfel poluarea acestora, care poate avea impact atât la nivel naţional cât şi transfrontier", mai scrie în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.