Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii Cristian Vasilcoiu anunţă că peste 720 de cetăţeni ucraineni au înregistrat contracte de muncă în România în ultima lună, iar peste 350 de ucraineni s-au înregistrat la Agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru a primi consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. Vasilcoiu subliniază că nu se pune problema ca angajarea cetăţenilor străini să creeze o problemă românilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, arătând că zeci de mii de posturi sunt libere la acest moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În momentul de faţă în România sunt înregistrate 3286 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, când a debutat conflictul. De asemenea, avem 355 de cetăţeni ucraineni care s-au înregistrat la Agenţiile judeţene de Ocupare şi formare în vederea căutării unui loc de muncă, ei primesc, în momentul de faţă, consiliere astfel încât, în funcţie de ceea ce ştiu dumnealor să facă, să fie îndrumaţi către un loc de muncă adecvat”, a declarat, sâmbătă, Cristian Vasilcoiu. 
Salariile acestora sunt negociate cu angajatorul, iar domeniile în care s-au angajat aceşti oameni sunt construcţii, industria auto şi zona de transport şi depozitare.
Cristian Vasilcoiu a precizat că în cazul acestor cetăţeni formalităţile de angajare au fost simplificate, având în vedere faptul că nu au posibilitatea de a aduce cazier judiciar sau documente care să ateste vechimea în muncă ori în unele cazuri, cei care se angajează nu au posibilitatea de a demonstra cu acte calificarea, dar pot face acest lucru susţinând o probă practică la angajare. 
Acesta a menţionat că 143 de companii care activează în România şi-au exprimat disponibilitatea de angaja inclusiv cetăţeni veniţi din Ucraina, punând la dispoziţie 3135 de locuri de muncă. Oficialul din Ministerul Muncii a subliniat că aceste locuri de muncă nu sunt dedicate special refugiaţilor.
Vasilcoiu subliniază că nu se pune problema ca angajarea cetăţenilor străini să  creeze o problemă românilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, arătând că zeci de mii de posturi sunt libere la acest moment.  În acest context, Guvernul a majorat prin Hotărâre de Guvern, de la 50.000 la 100.000 contingentul de lucrători non-UE care pot fi angajaţi pe piaţa muncii din România.
La nivel naţional, 4300 de firme oferă 33.800 de locuri de muncă, în prezent, şomajul fiind „la un minim istoric”, menţionează secretarul de stat, arătând că rata şomajului este 2,67%, în condiţiile în care media ratei şomajului a fost, anul trecut, de 2,69%.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.