Medicul stomatolog Dan Căminescu, secretar general al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, anunţă că în România se pregăteşte un studiu, care va fi realizat la nivel naţional, privind starea sănătăţii orale a populaţiei. Datele colectate ”vor fi deosebit de utile în multe direcţii, inclusiv în zona aceasta de finanţare a sistemului”. Un studiu realizat doar pe copii arată că doar între 10 şi 20% dintre copiii români sunt duşi la stomatolog de către părinţi în scop preventiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Dacă vorbim strict din punctul de vedere al stării sănătăţii orale a pacientului din România, nu aş putea spune că ne putem lăuda foarte mult”, a declarat, joi seară, la Medika Tv, medicul Dan Căminescu.
 
Medicul a anunţat că în prezent se lucrează la un studiu la nivel naţional privind starea populaţiei din punctul de vedere al sănătăţii orale.
 
”Unul din proiectele pe care le desfăşurăm în acest moment se referă la un studiu în ceea ce priveşte starea sănătăţii orale a pacienţilor din România, un studiu la nivel naţional care, din păcate, lipseşte. Părerea noastră este că ar fi imposibil să facem o prognoză pe termen lung sau să proiectăm pe termen lung sistemul de asistenţă stomatologică în România fără să avem nişte date concrete în ceea ce priveşte situaţia actuală, unde ne aflăm, care este gradul de sănătate orală al pacienţilor din România şi tocmai de aceea ne propunem să demarăm acest studiu. Vor fi implicaţi colegi din toată ţara, medici stomatologi care vor trimite date către noi, ele vor fi centralizate, vor fi prelucrate şi cu siguranţă vom trage nişte concluzii care vor fi deosebit de utile în multe direcţii, inclusiv în zona aceasta de finanţare a sistemului stomatologic românesc care, în momentul de faţă, în mare parte este privat”, a adăugat medicul.
 
Potrivit acestuia, există, în România, un studiu care datează de aproximativ doi ani şi care vizează copiii şi sănătatea orală, studiu care arată că în mediul rural accesul copiilor la stomatolog este limitat, cei mai mulţi dintre copii ajung la stomatolog doar când au probleme şi doar între 10 şi 20% dintre copiii români ajung la stomatolog pentru consulturi preventive. 
 
El a spus că aspectele pozitive ale sistemului sanitar românesc sunt legate de faptul că medicii stomatologi sunt bine pregătiţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.