Programul-pilot "Masa caldă în şcoli", lansat în toamna anului trecut, este în curs de revizuire pentru a putea fi implementat, a declarat, marţi, secretarul de stat Ariana Bucur din Ministerul Educaţiei, susţinând că la începutul anului şcolar următor vor fi "puse la punct" toate elementele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Există acest program. Categoric va aduce beneficii. Trebuie să recunoaştem - avem un procent destul de mare de copii care au nevoie de această susţinere. Ideea este foarte bună. Problema a fost, din păcate, legată de implementarea acestui program în cursul anului şcolar 2016-2017. Este vorba despre asigurarea condiţiilor de servire a mesei, despre tipul de masă pe care să îl primească aceşti elevi pentru că, ştiţi foarte bine, trebuie îndeplinite nişte condiţii legate de avizele sanitare", a explicat secretarul de stat.

Potrivit secretarului de stat, pentru a avea succes trebuie revizuite toate elementele: "Cred că toate aceste elemente de punere în aplicare trebuie revizuite şi puse la punct în aşa fel încât programul să constituie un succes. Eu gândesc că în toamna anului şcolar următor ele vor fi puse la punct".

În octombrie 2016, purtătorul de cuvânt de atunci al Guvernului Cioloş, Liviu Iolu, anunţa că suma necesară implementării programului-pilot "Masa caldă în şcoli" este de aproximativ 34 milioane lei, cu finanţare de la bugetul de stat, fiecare copil urmând să primească o masă caldă în valoare de 7 lei pe zi, el precizând că în program intră elevii şi preşcolarii din 50 de şcoli din învăţământul preuniversitar de stat.

În multe şcoli, însă, acest proiect nu a putut fi aplicat. 

În judeţul Vaslui, de exemplu, o şcoală cu peste 400 de elevi a început acest program cu o întârziere de şapte luni, respectiv în aprilie. Cea de-a doua şcoală din judeţ inclusă în acest program nu a finalizat nici acum licitaţia.

Deşi cei 443 de elevi şi preşcolari ai unităţii de învăţământ din Băceşti ar fi trebuit să primească o masă caldă în valoare de până la 7 lei pe zi, aşa cum prevede programul-pilot, copiilor li se dau un sandviş şi un măr, în sumă de doar 3,2 lei pe zi. ”Sincer, ne pare rău că, în urma licitaţiei, nu a rezultat o sumă mai mare pentru că, desigur, ar fi însemnat şi o masă mai bogată. Însă, una peste alta, ne bucurăm că, totuşi, s-a reuşit demararea programului, chiar dacă pentru o perioadă de doar două luni de şcoală. De asemenea, este îmbucurător că elevii şi preşcolarii au început să vină în număr mai mare la şcoală sau grădiniţă, prezenţa la cursuri fiind una foarte bună”, declara, pentru News.ro primarul comunei Băceşti, Horaţiu Cărăuşu.

Primarul a precizat că această întârziere a fost determinată de faptul că normele metodologice de punere în aplicare a actului normativ al programului pilot au fost emise abia în luna ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.