Scandal în şedinţa Consiliul Local Municipal Constanţa de marţi pe tema burselor şcolare, după ce pe ordinea de zi se afla un proiect pentru alocarea burselor sociale şi nu şi a celorlalte trei tipuri de burse pentru elevi. Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, a anunţat că se va face plângere penală tuturor consilierilor care vor vota proiectul, iar primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, i-a transmis că s-ar putea alege ea cu plângere penală pentru presiune înaintea unui vot. În cele din urmă proiectul privind acordarea burselor sociale nu a fost aprobat, după ce consilierii USR-PLUS şi PSD au votat fie împotrivă, fie s-au abţinut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Local Municipal Constanţa a fost convocat, marţi, într-o şedinţă extraordinară pentru aprobarea mai multor proiecte de hotărâre, printre care unul legat de aprobarea numărului şi cuantumului burselor sociale aferente semestrului I al anului şcolar 2020-2021 pentru elevii din învăţământul preuniversitat de stat. Şedinţa s-a desfăşurat online.

Primarul Vergil Chiţac a explicat că, dacă s-ar plăti în acest moment şi bursele de performanţă, de merit şi de studiu, acestea ar produce un impact asupra bugetului.

“Dacă am purcede şi la plata celorlalte burse, respectiv bursele de performanţă, de merit şi de studiu, ele ar produce un impact asupra bugetului. (...) Plata burselor sociale trebuie făcută de îndată deoarece oamenii ăştia chiar au nevoie în preajma sărbătorilor. Nu credem că de îndată trebuie făcută şi plata burselor de performanţă, de merit şi de studiu, ele pot face într-adevăr obiectul unei şedinţe ulterioare, programată până la sfârşitul anului, care să vină la pachet dacă este cazul cu modificarea încă o dată a bugetului, dar propunerea mea va trebui să avem o întâlnire cu Asociaţia Elevilor şi să discutăm onest cu cifrele pe masă”, a anunţat primarul Constanţei.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, prezent la şedinţa de Consiliu Local, a afirmat că acest proiect de hotărâre încalcă un drept al elevilor.

“Proiectul încalcă un drept al elevilor şi nu corespunde cu prevederile din Legea Educaţiei Naţionale. Ceea ce vă solicităm noi ar fi să amendaţi proiectul în sensul în care să se stabilească un număr şi un cuantum pentru toate cele patru tipuri de bursă sau să respingeţi, urmând ca într-o şedinţă următoare să prezentaţi un nou proiect de hotărâre cu toate tipurile de burse. (...) Legat de bani, Primăria municipiului Constanţa ar putea să solicite guvernului bani astfel încât acel cuantum minim care a fost stabilit prin hotărâre de Guvern să fie respectat”, a afirmat Sabina Spătariu.

Chiţac a prezentat apoi la cât s-ar ridica apoi plata tuturor burselor pentru elevi în acest moment.

“Modificarea baremului minim pentru bursele de merit la 100 de lei sau stabilirea la 100 de lei, care ne modifică considerabil bugetul pentru toate bursele s-a întâmplat pe 4 decembrie, prin Hotărâre de Guvern. Noi suntem în perioada de evaluare a bugetului, nu putem să facem lucrurile astea de pe o zi pe alta. Vă dau câteva cifre. În 2017 Primăria Constanţa a plătit 7,9 milioane de lei, în 2018 – 11 milioane de lei, în 2019 – 12, 1 milioane de lei, în 2020 – 15 milioane de lei, iar în 2021 această modificare va duce la 26, 2 milioane de lei. Dacă de la un an la altul cuantumul a crescut cu două, trei milioane, pentru această modificare ne va duce la o creştere cu 11,2 milioane de lei. Spre comparaţie, Iaşiul, un oraş cu 20.000 de locuitori mai mult decât Constanţa şi mai mulţi elevi, a alocat 10 milioane de lei pentru bursele elevilor”, a explicat primarul Constanţei.

El a precizat că în bugetul Constanţei veniturile sunt mai mici decâ cheltuielile şi că dacă ar fi fost o societate comercială, ar fi intrat în faliment.

“Bugetul oraşului Constanta structural are o deficienţă majoră, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile de funcţionare. Dacă am fi o societate comercială, am intrat în faliment. Dacă adunăm toate subvenţiile pe care le dăm în momentul ăsta, la CT Bus, la termie, la Respect, la gunoi, la creşe, la căminul de bătrâni, la asistenţii personali, la şcoli şi dacă adăugăm şi astea 26 de milioane pentru burse, anul viitor din aproape 500 de milioane pe care îi încasăm, 250 de milioane se vor duce pe aceste subvenţii”, a declarat primarul Constanţei.

El a precizat că este dispus că aibă un dialog cu Asociaţia Elevilor pentru găsirea unor soluţii legale de burse.

“Sunt dispus începând de mâine să am un dialog cu Asociaţia Elevilor să găsim soluţii. Poate găsim soluţii parţiale, poate descoperim bani pentru 26,1 milioane de lei ca să plătim toate bursele faţă de 10 milioane cât are Iaşiul. (...) Dacă găsim soluţii, să mai convocăm încă o dată o şedinţă”, a menţionat Vergil Chiţac.

Sabina Spătariu a mai afirmat că legea trebuie respectată şi că acei consilieri care vor vota acest proiect de hotărâre vor avea depusă o plângere penală.

“Sunt foarte multe municipii unde se acordă burse, efectiv legea trebuie respectată şi legea Educaţiei spune foarte clar că elevii beneficiază de burse şi articolul 105 menţionează că acestea se acordă din bugetele locale. Din partea noastră consilierii locali care astăzi vor vota hotărârea în forma actuală, mâine vor avea depusă o plângere penală”, a transmis preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Vergil Chiţac a reacţionat şi i-a transmis Sabinei Spătariu să nu se aleagă ea cu o plângere penală dacă face presiune înaintea unui vot.

“Nu a spus nimeni că nu vă dă burse. V-am spus că acum trebuie să dăm bursele sociale pentru că într-adevăr este o urgenţă din perspectiva sărbătorilor şi mâine vă chem la discuţii. Iar chestia aia cu plângerea penală lăsaţi-o pentru altcineva, vă rog frumos. Şi nu mai vă prezentaţi la şedinţele astea ameninţând nişte aleşi ai statului. Chiar e indecent ca dumneavoastră să faceţi presiune pe noi în felul ăsta. Domnişoară, să nu vă alegeţi dumneavoastră cu o plângere penală că faceţi o presiune înaintea unui vot”, a afirmat primarul Constanţei.

Sabina Spătariu a replicat: “Dacă legea nu este respectată mi se pare normal să se ia măsuri”.

Consilierii USR-Plus au propus un amedament prin care au solicitat ca toate categoriile de burse să se menţină la cuantumul din 2020, doar cu diminuarea cu 50% a burselor de performanţă având în vedere că în această perioadă nu s-au desfăşurat concursuri şi olimpiade, dar acesta a fost respins.

De asemenea, proiectul privind acordarea doar a burselor sociale a fost respins de consilieri, după ce a primit nouă voturi “pentru”, s-au înregistrat trei “abţineri”, iar 14 voturi au fost “împotrivă”. Proiectul prevederea acordarea de burse sociale în valoare de 250 de lei pe lună pentru 3.746 de elevi din municipiul Constanţa pentru semestrul I al acestui an de învăţământ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.