Şase spitale din judeţele Harghita şi Covasna vor fi dotate, până în octombrie anul viitor, cu echipamente medicale moderne, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 3,95 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Agenţie de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, la finalul lunii noiembrie la sediul instituţiei din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru realizarea de investiţii în dotarea cu echipamente medicale la şase spitale din judeţele Harghita şi Covasna.
 
Este vorba de proiectul "Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţelor Harghita şi Covasna”, al cărui beneficiar direct este structură partenerială dintre Ministerul Sănătăţii, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Harghita, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” Covasna, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Covasna şi Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe.
 
Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 3,95 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.  
   
Finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în infrastructura sanitară şi socială care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunităţi.
 
Prin acest proiect se doreşte creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace şi izolate, arată ADR Centru.
 
Până la sfârşitul lunii octombrie 2019, când se va finaliza proiectul, vor fi dotate cu echipamente moderne ambulatoriile - fostele policlinici - de la Spitalele judeţene din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, Spitalele municipale din Târgu Secuiesc şi Gheorgheni, de la Spitalul de recuperare cardiovasculară din oraşul Covasna, precum şi de la Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş.
 
"Obiectivul general al acestei cereri de finanţare - depusă în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu unităţile medicale şi cu administraţia publică judeţeană - este dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiţii în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operaţionalităţii la nivel regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate publică şi îmbunătăţind accesul la serviciile medicale de calitate. Prin proiect se urmăreşte modernizarea şi tehnologizarea la nivel european al ambulatoriilor sanitare deficitare, care utilizează aparatură uzată fizic şi moral. Se vor realiza achiziţii de echipamente noi, ce aduc atât o creştere calitativă a serviciilor oferite, cât şi o creştere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale", arată sursa citată.
 
"În precedentă perioadă de finanţare am gestionat fonduri în valoare totală de peste 140 milioane lei, prin care s-au reabilitat zece ambulatorii şi au fost realizate importante investiţii structurale în Spitalul judeţean din Covasna. În această perioadă de finanţare avem deja contractate peste 165 milioane lei pentru lucrări de reabilitare energetică în alte 15 unităţi medicale din întreagă regiune şi vom contracta încă 10 mari proiecte pentru dotări în ambulatorii şi spitale în valoare totală de peste 137 milioane lei. Prin toate aceste investiţii personalul medical angajat în cadrul unităţilor medicale va beneficia de echipamente moderne, în condiţii de muncă moderne, iar pacienţii vor avea confort şi garanţia că se fac paşi serioşi pentru creşterea calităţii actului medical, precum şi la diversificarea gamei de tratamente sau analize care se pot desfăşura în unităţile medicale care beneficiază de fonduri publice europene prin Programul REGIO", a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.