Profesorul Vlad Braşoveanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, joi seară, că în România s-au făcut 97 de transplanturi pediatrice, adică 10 la sută din totalul transplanturilor. Medicul a vorbit şi despre necesitatea deschiderii unui nou centru de transplant, la Cluj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În registrul de cazuistică am văzut că suntem la numărul 97 de transplanturi pediatrice în această perioadă. Pare poate un număr mic, dar pentru România este un număr impresionant şi cu atâtea vieţi salvate din peste 1.200 de transplanturi în total, transplantul pediatric reprezintă aproape 10 la sută din totalul transplanturilor. Un procent de 10 la sută reprezintă şi transplantul hepatic de la donator viu”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Braşoveanu, joi seară, la Medika TV.

În ceea ce priveşte lista de aşteptare, aceasta este una destul de mare, aici se regăsesc până la 550 de persoane.

”Lista de aşteptate, în România, este foarte mare. În momentul de faţă pe lista de aşteptare de la Fundeni sunt cel puţin 500 de oameni care aşteaptă un telefon. Mai sunt în jur de 50 de pacienţi pe lista de la Iaşi unde există cel de-al doilea centru de transplant hepatic din România şi care chiar dacă este la început, la Iaşi se  parctică transplantul heoatic de 6-7 ani, dar în această perioadă au fost salvaţi şi acolo în jur de 60-70 de oameni şi este foarte important ca în următoarea perioadă să apară un nou centru de transpant şi anume la Cluj pentru că Clujul este un important centru universitar şi merită să fie pe harta transplantului hepatic. Şi iată că acest triunghi Bucureşti, Iaşi, Cluj se va închide şi practic toţi vom contribui la scăderea mortalităţii de pe lista de aşteptare. Constant sunt în jur de 500 - 550 de primitori pe lista de aşteptare”, a completat medicul Vlad Braşoveanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.