Trombocitele, sau plachetele sangvine, sunt formaţiuni celulare specializate care formează cheaguri de sânge atunci când prezentăm zgârieturi şi leziuni traumatice, pentru a ajuta la coagularea sângelui şi la vindecare. Infecţiile virale, bolile autoimune şi alte afecţiuni pot determina scăderea nivelului de trombocite în întregul organism, afecţiune cunoscută sub numele de trombocitopenie. În cazuri rare, numărul de trombocite poate fi atât de scăzut, încât pot să apară hemoragii interne periculoase, inclusiv la nivelul creierului, care pot provoca decesul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi cercetători de la facultatea de medicină a universităţii din Carolina de Nord (UNC), dr. Stephan Moll şi dr. Jacquelyn Baskin-Miller, au legat infecţia cu adenovirus de o tulburare rară de coagulare a sângelui.

Este pentru prima dată când acest virus respirator comun, care provoacă simptome uşoare asemănătoare răcelii şi gripei, a fost raportat ca fiind asociat cu cheaguri de sânge şi trombocitopenie severă.

”Această tulburare asociată adenovirusului este acum una dintre cele patru tulburări anti-PF4 recunoscute”, a declarat dr. Stephan Moll, profesor de medicină în cadrul departamentului de hematologie de la UNC.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor duce la o diagnosticare mai devreme, la un tratament adecvat şi optimizat şi la rezultate mai bune pentru pacienţii care dezvoltă această tulburare care pune în pericol viaţa.

Cercetarea, care a fost publicată joi, în revista medicală, New England Journal of Medicine – NEJM, aruncă o nouă lumină asupra virusului şi a rolului său în provocarea unei tulburări de coagulare a factorului 4.

În plus, descoperirea deschide noi orizonturi de cercetare, întrucât rămân multe întrebări, în prezent fără răspuns, cu privire la modul şi motivul apariţiei acestei afecţiuni – şi care sunt indivizii care sunt cei mai predispuşi să  dezvolte această afecţiune.

Trombocitopenia indusă de heparină (TIH) şi „TIH spontană”

Anticorpii sunt proteine mari în formă de Y care se pot lipi de suprafaţa bacteriilor şi a altor substanţe „străine”, marcându-le pentru a fi distruse de sistemul imunitar, sau neutralizând direct ameninţarea.

În cazul tulburărilor anti-PF4, sistemul imunitar al persoanei produce anticorpi împotriva factorului plachetar-4 (PF4), o proteină care este eliberată de trombocite.

Atunci când se formează un anticorp împotriva PF4 şi se leagă de acesta, asta poate declanşa activarea şi eliminarea rapidă a trombocitelor din fluxul sanguin, ceea ce duce la coagularea sângelui şi, respectiv, la un nivel scăzut de trombocite.

Uneori, formarea anticorpilor anti-PF4 este declanşată de expunerea unui pacient la heparină, numită trombocitopenie indusă de heparină (TIH), iar alteori apare ca o afecţiune autoimună fără expunere la heparină, ceea ce se numeşte „TIH spontană”.

În ultimii trei ani, s-a demonstrat că trombocitopenia poate apărea, în cazuri rare, după injectarea cu vaccinurile împotriva Covid-19, care sunt realizate cu fragmente inactivate ale unui vector adeno-viral.

Aceste vaccinuri sunt diferite de cele fabricate în Statele Unite, cum ar fi cele produse de Moderna şi Pfizer cu ARN mesager (ARNm).

Afecţiunea este denumită trombocitopenie trombotică imună indusă de vaccin (TTIV).

Drumul spre această descoperire

Totul a început atunci când un băiat de 5 ani care fusese diagnosticat în ambulatoriu cu infecţie cu adenovirus a trebuit să fie internat în spital cu un cheag de sânge agresiv care se forma în creier (numit tromboză venoasă sinusală cerebrală) şi trombocitopenie severă.

Medicii au stabilit că acesta nu fusese expus la heparină sau la vaccinarea cu adeno-vectori împotriva Covid-19, factorii clasici declanşatori pentru TIH şi TTIV.

Medicii de la unitatea de terapie intensivă, neuro-intensivistul şi grupul de hematologie au lucrat non-stop pentru a determina următorii paşi în îngrijirea acestui băiatului, spune dr. Jacquelyn Baskin-Miller.

Băiatul nu răspundea la terapie şi situaţia lui se înrăutăţea rapid.

„Ne-am întrebat dacă nu cumva ar fi putut fi legat de adenovirusul său, având în vedere datele despre vaccin, dar nu exista nimic în literatura de specialitate la acel moment care să sugereze acest lucru”, povesteşte medicul.

Efortul clinic de colaborare pentru a-l ajuta pe pacient s-a extins. Dr. Baskin-Miller a luat legătura cu dr. Moll, care este expert în tromboză şi are diverse conexiuni în tot acest domeniu.

Dr. Moll a bănuit că pacientul pediatric ar putea suferi de „TIH spontan”.

Cei doi medici au testat anticorpul activator de trombocite TIH, care a ieşit pozitiv.

În domeniul medical, colaborarea este esenţială

Dr. Moll a luat legătura cu dr. Theodore E. Warkentin, profesor de patologie şi medicină moleculară la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario (Canada), care a cercetat tulburările anti-PF4 timp de trei decenii, pentru a afla dacă are cunoştinţă de o asociere între infecţia adenovirală şi TIH spontană.

Dr. Warkentin, care este unul dintre cei mai importanţi cercetători internaţionali în domeniul tulburărilor anti-PF-4, nu cunoştea această afecţiune.

Cam în acelaşi timp, dr. Moll a primit un telefon de la dr. Alison L. Raybould, un hematolog-oncolog din Richmond, Virginia, şi fost stagiar de la UNC.

Ea consulta o pacientă care prezenta mai multe cheaguri de sânge, un AVC (accident vascular cerebral) şi un infarct miocardic, tromboze venoase profunde (TVP) la braţe şi picioare şi trombocitopenie severă.

Pacienta nu fusese expusă la heparină sau la vaccinuri împotriva Covid.

Cu toate acestea, boala severă a acestei paciente începuse, de asemenea, cu simptome virale de tuse şi febră şi fusese testată pozitiv pentru infecţia adenovirală.

Testarea pentru un anticorp anti-PF4 s-a dovedit a fi, de asemenea, pozitivă.

Pentru a ajuta la clarificarea diagnosticelor celor doi pacienţi, dr. Warkentin s-a oferit imediat să testeze în continuare sângele pacienţilor, iar probele au fost trimise direct la laboratorul său din cadrul Spitalului General din Hamilton pentru a fi studiate în continuare.

Aceştia au confirmat că anticorpii vizau factorul 4 al trombocitelor, la fel ca şi anticorpii TIH.

În mod surprinzător, anticorpul semăna cu cel al TTIV şi se lega de PF4 în aceeaşi regiune ca şi anticorpii TTIV.

Medicii au concluzionat că ambii pacienţi aveau „TIH spontană” sau o tulburare asemănătoare cu TTIV, asociată cu o infecţie cu adenovirus.

Mai multe întrebări

După o astfel de concluzie revoluţionară, dr. Moll şi colegii săi au rămas acum cu multe întrebări cu privire la prevalenţa noii tulburări anti-PF4, dacă afecţiunea poate fi cauzată de alte virusuri şi de ce această afecţiune nu apare la fiecare infecţie cu adenovirus.

Medicii se întreabă, de asemenea, ce măsuri de prevenire sau de tratament pot fi luate pentru a ajuta pacienţii care dezvoltă noua tulburare anti-PF4, potenţial mortală.

„Cât de frecventă este această tulburare?”, se întreabă dr. Moll. „Ce grad de trombocitopenie ridică pragul pentru a testa anticorpii anti-PF4? Şi apoi, în cele din urmă, cum putem trata cel mai bine aceşti pacienţi pentru a optimiza şansele ca ei să supravieţuiască unei astfel de boli potenţial mortale?”.

Sunt necesare cercetări viitoare pentru a răspunde unor astfel de întrebări, spun medicul.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.