URO-CT sau urografia prin tomografie computerizată este o investigaţie medicală imagistică folosită pentru a evalua tractul urinar al unei persoane, iar aceasta poate fi făcută, în mod gratuit, la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, tractul urinar care este evaluat în timpul investigaţiei include rinichii, ureterele (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică) şi vezica urinară. Realizarea unei asemenea evaluări imagistice se recomandă în cazul unor afecţiuni precum: litiaza renală (pietre la rinichi), hematurie (sânge în urină), suspiciunea unor formaţiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare.
 
”URO-CT-ul este considerat o evaluare superioară faţă de urografia clasică, deoarece oferă imagini mai detaliate şi poate detecta o gamă mai largă de afecţiuni. Investigaţia foloseşte o combinaţie de raze X pentru a genera imagini în secţiune ale rinichilor, ureterelor şi vezicii urinare. Procedura este non-invazivă, iar rezultatele se pot obţine foarte repede, ceea ce permite începerea unui potenţial tratament într-un interval de timp foarte scurt. Pentru a capta imagini şi mai clare, se utilizează, de obicei, o substanţă de contrast iodată, care este injectată în venă înaintea scanării”, a declarat asist. univ. Emil Stoicescu, de la Secţia de radiologie şi imagistică medicală a Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Conform sursei citate, pregătirea pacientului pentru realizarea URO-CT-ului implică îndeplinirea mai multor condiţii. În primul rând, se recomandă evitarea consumului de alimente solide cu 4-6 ore înainte de realizarea investigaţiei, restricţionarea consumului de lichide. Pe de altă parte, este importantă menţinerea plină a vezicii urinare înainte de această procedură. De asemenea, se vor face recomandări privind purtarea unor haine confortabile, fără elemente metalice. 
 
În cazul pacienţilor cu diabet este necesară ajustarea dozei de insulină sau a medicaţiei antidiabetice, conform indicaţiilor medicului, iar la pacienţii cu afecţiuni renale este importantă evaluarea prealabilă a funcţiei renale prin analize de laborator. Nu în ultimul rând, pacienţii cu alergii vor trebui să informeze medicul cu privire la contraindicaţiile la medicamente, substanţa de contrast (iod) sau alte produse.
 
”Este important de menţionat că, înainte de a efectua o tomografie computerizată urologică, se vor lua în considerare factorii individuali ai pacientului, inclusiv istoricul medical, simptomele, dar şi alte investigaţii anterioare. Imaginile obţinute prin URO-CT furnizează informaţii legate de extinderea şi localizarea precisă a unei afecţiuni, ceea ce permite stabilirea unui plan terapeutic pentru fiecare pacient în parte. De exemplu, în cazul pietrelor la rinichi, dimensiunea şi localizarea acestora pot influenţa decizia cu privire la intervenţia chirurgicală sau la alte metode de tratament. De asemenea, cu ajutorul acestui screening poate fi apreciată si calculată densitatea calculului reno-urinar. Datorită capacităţii sale de a evidenţia chiar şi cele mai mici modificări ale ţesuturilor şi structurilor anatomice, URO-CT-ul poate contribui la detectarea precoce a afecţiunilor urologice”, a adăugat asist. univ. Emil Stoicescu.
 
Investigaţia de tip URO-CT, care este gratuită în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, se poate efectua în Ambulatoriul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.