Părinţii americani se tem că utilizarea internetului de către copiii lor i-ar putea expune la hărţuire cibernetică, la conţinuturi dăunătoare şi i-ar putea predispune la dependenţă, arată un nou studiu. Un sondaj realizat pe un eşantion de aproximativ 1.000 de părinţi din Statele Unite a arătat că peste 22% dintre aceştia se tem că adolescenţii lor ar putea fi dependenţi de internet. De două ori mai mulţi sunt mai îngrijoraţi de dependenţa de internet decât de dependenţa de substanţe precum drogurile sau alcoolul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există motive pentru ca părinţii să fie îngrijoraţi, a declarat Mitchell Prinstein, directorul ştiinţific al Asociaţiei Americane de Psihologie (APA).

Unele date au arătat că aproximativ 50% dintre copii raportează cel puţin un simptom al dependenţei de social media, a spus Prinstein, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Noul sondaj a fost realizat de cercetători de la Institutul pentru sănătatea minţii copilului (Child Mind Institute) din New York şi alţi colaboratori, şi evidenţiază sentimentele părinţilor în ceea ce priveşte influenţa tehnologiei asupra copiilor lor.

În timp ce unii îşi fac griji cu privire la dependenţa de internet, mulţi spun, de asemenea, că internetul a adus familia imediată şi extinsă mai aproape.

Coautorul studiului, dr. Giovanni Salum, director de program al institutului, a declarat că există o percepţie generală că tulburările de sănătate mintală cresc în timp.

Dovezile sugerează că utilizarea internetului şi a reţelelor de socializare ar putea contribui la acest lucru.

„Ceea ce este interesant la acest studiu, totuşi, este că analizează şi beneficiile şi daunele”, notează dr. Salum, citând legătura cu familia ca fiind un real aspect pozitiv.

Studiul a arătat că aproape două treimi dintre părinţi sunt îngrijoraţi de conţinutul dăunător de pe internet şi 53% de hărţuirea online.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre ei au apreciat îmbunătăţirea conexiunii între membrii familiei imediate şi aproximativ 57% au apreciat acest lucru pentru familiile extinse.

În ceea ce priveşte dependenţa, internetul face apel la sistemul de recompensă al creierului, spune dr. Salum.

Dacă internetul reprezintă doar o mică parte din viaţa unei persoane, este în regulă, a precizat cercetătorul, dar dacă interferează cu relaţiile şi cu şcoala, atunci devine un motiv de îngrijorare.

Sondajele au fost completate online în iunie şi iulie 2022 în rândul părinţilor de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.

Utilizarea internetului a inclus navigarea pe internet, e-mail şi alte tipuri de mesaje, telefoane mobile, console de jocuri portabile conectate, media digitale, streaming video şi televiziune prin internet.

Majoritatea părinţilor s-au simţit încrezători în ceea ce priveşte măsurarea duratei de timp petrecut în faţa ecranelor şi au strategii pentru a gestiona timpul petrecut în faţa ecranului cu alternative sănătoase.

Mai mult de 7 din 10 au considerat că adolescenţii lor pot utiliza internetul în mod responsabil şi peste 80% au declarat că pot discuta despre utilizarea internetului cu copiii şi adolescenţii lor.

Stilul parental pare să aibă un impact asupra scorurilor de dependenţă de internet ale copiilor. Cercetătorii au găsit asocieri între aceste scoruri şi disciplina inconsecventă, precum şi percepţia copărinţilor.

Studiul ajută la înţelegerea contextului care contribuie la unele dintre părţile negative ale utilizării internetului la adolescenţi, inclusiv anumite stiluri parentale şi propria utilizare a internetului de către părinţi, a declarat dr. Salum.

„Avem nevoie de investiţii în cercetare şi pentru a înţelege exact beneficiile şi daunele, deoarece acest lucru face parte din viaţa noastră”, a precizat dr. Salum.

Potrivit altor cercetări, copiii găsesc conţinut negativ online, a menţionat Prinstein.

O mulţime de copii sunt expuşi la ură cibernetică, fie că este vorba de discriminare online sau de hărţuire cibernetică, spune Prinstein.

„Descoperim că mulţi copii sunt expuşi la conţinut dăunător care îi învaţă cum să se angajeze în comportamente dezadaptative, cum ar fi tăierea sau anorexia”, a subliniat el.

Companiile de tehnologie trebuie să ia măsuri pentru a preveni unele dintre aceste probleme, a precizat Prinstein. El a mai spus că trebuie simplificate controalele parentale.

Monitorizarea activă de către părinţi este, de asemenea, importantă, a sfătuit el. Asta nu înseamnă să se uite peste umerii copiilor lor, dar înseamnă să pună întrebări.

Întrebaţi-vă copiii ce fac pe internet. Întrebaţi-i „De ce este atât de important pentru tine? Şi ce vezi? Cum înţelegi ceea ce vezi?”, a sugerat Prinstein, recomandând luarea unor pauze de la ecrane, pentru a petrece timp împreună cu familia.

Vizionarea videoclipurilor de pe TikTok cu conţinut negativ este diferită de citirea ştirilor sau de trimiterea de mesaje cu prietenii, spune el.

APA a publicat în septembrie un avertisment de sănătate cu recomandări pentru utilizarea social media de către adolescenţi şi preadolescenţi.

Organizaţia de sănătate mintală a comparat instruirea în domeniul social media cu obţinerea unui permis de conducere, şi valoarea învăţării regulilor de circulaţie.

Constatările acestui studiu au fost publicate online, pe 26 octombrie, în JAMA Network Open.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.