O unitate specializată în tratarea accidentelor vasculare cerebrale acute a fost inaugurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La sfârşitul anului trecut, o comisie de evaluare universitară şi ministerială a stabilit că la Târgu-Jiu sunt îndeplinite toate criteriile de înfiinţare a UAVCA. Compartimentul este coordonat de medicul primar neurolog Cristina Căliman, cu experienţă în acest tip de compartiment, dobândită în Franţa, iar în cadrul compartimentului vor trata pacienţi toţi medicii neurologi din cadrul secţiei”, se arată într-un comunicat de presă, de joi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Potrivit sursei citate, Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute are drept scop tratarea accidentului vascular cerebral acut, având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului pacienţilor cu astfel de afecţiuni. În cadrul UAVCA, sunt opt paturi, aparate de monitorizare pentru funcţiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum şi truse de intubaţie, aparat de ultrasonografie Doppler portabil.

De asemenea, se asigură accesul rapid şi permanent la computerul tomograf al spitalului şi la laboratorul de analize medicale.

”Acest compartiment  era necesar pentru pacienţii cu afecţiuni neurologice grave, vorbim despre accidente vasculare ischemice sau hemoragice grave. Personalul medical al Secţiei Neurologie va asigura activitatea de aici permanent, tocmai pentru a veni în sprijinul bolnavilor. Compartimentul dispune de dotările necesare şi de personal calificat”, a eclarat Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

În cursul anului 2023, un număr de 59 de pacienţi cu AVC ischemic au fost trombolizaţi în cadrul SJU Târgu-Jiu, iar parte din ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei.

”Inaugurarea acestui compartiment este un progres pentru Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, căci suntem una dintre puţinele structuri de acest fel la nivel naţional. Suntem singurii din Oltenia şi unul dintre puţinele spitale din sudul ţării care au acest tip de structură. În acest compartiment, vor beneficia de tratament în principal pacienţii care sunt eligibili pentru procedura de tromboliză, dar nu numai ei, ci tot ce înseamnă urgenţă neurovasculară. Aici mă refer la tot ce înseamnă accidente vasculare ischemice sau hemoragice grave. Activitatea din acest compartiment va contribui la reducerea sechelelor care sunt generate de acest tip de patologie. În cursul anului 2023 au fost trataţi 609 pacienţi cu accidente vasculare ischemice dintre care 59 de pacienţi au fost trombolizaţi. Pacienţii trombolizaţi au avut vârste cuprinse între 31 de ani şi 92 de ani. Trebuie spus că doamna de 31 de ani şi domnul de 92 de ani au avut cea mai bună evoluţie post-tromboliză”, a precizat dr Cristina Căliman, medic primar neurolog, coordonatorul UAVCA din cadrul Secţiei Neurologie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.