La nivel mondial, se crede că cel puţin 55 de milioane de persoane suferă de boala Alzheimer sau de alte demenţe, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În lipsa unor descoperiri medicale pentru a încetini sau a vindeca boala, acest număr aproape se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 78 de milioane în 2030 şi la 139 de milioane în 2050, potrivit estimărilor specialiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca alte afecţiuni neurodegenerative, maladia Alzheimer se caracterizează prin acumularea de agregate de proteine în creier şi include disfuncţia în sine a procesului de reglare a acestora.

Noi cercetări indică faptul că, o moleculă şaperon, care încetineşte formarea anumitor proteine, a inversat semnele bolii, inclusiv afectarea memoriei, la un model de şoarece de boală Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la facultatea de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania.

În cadrul unui studiu, publicat recent în revista Aging Biology, cercetătorii au examinat efectele unui compus numit 4-fenilbutirat (PBA), o moleculă de acid gras cunoscută drept un „şaperon chimic” care inhibă acumularea de proteine.

La şoarecii care servesc drept model pentru boala Alzheimer, injecţiile de PBA au ajutat la restabilirea semnelor de proteostază normală (procesul de reglare a proteinelor) în creierul animalelor, îmbunătăţind în acelaşi timp în mod spectaculos performanţele acestora la un test standard de memorie, chiar şi atunci când au fost administrate târziu în evoluţia bolii.

„Prin îmbunătăţirea generală a sănătăţii neuronale şi celulare, putem atenua sau întârzia progresia bolii”, a declarat autorul principal al studiului, Nirinjini Naidoo, profesor asociat de cercetare în domeniul medicinei somnului.

Potrivit cercetătorului american, reducerea proteotoxicităţii – deteriorarea ireparabilă a celulei care este cauzată de o acumulare de proteine deteriorate şi prost pliate (cu defecte de pliere) – poate ajuta la îmbunătăţirea unor funcţii cerebrale pierdute anterior.

Anterior, cercetătorii au descoperit că tratamentul cu PBA a îmbunătăţit calitatea somnului şi performanţa la testele cognitive – şi a ajutat la normalizarea proteostaziei – la şoarecii care folosesc drept model pentru îmbătrânirea obişnuită a creierului uman.

Pentru noul studiu, echipa a investigat efectele PBA la şoarecii cu boala Alzheimer.

Aceste animale, cunoscute sub numele de şoareci APPNL-G-F, acumulează agregate proteice anormale în creier, pierd multe dintre sinapsele care le conectează celulele cerebrale şi dezvoltă o deteriorare severă a memoriei – la fel cum se întâmplă şi la persoanele cu Alzheimer.

Iniţial, echipa a arătat că aceşti şoareci prezintă într-adevăr semne de disfuncţionalitate a mecanismelor de proteostază – inclusiv un proces activat în mod cronic numit răspuns la proteinele desfăşurate – şi niveluri relativ scăzute ale unei proteine şaperon naturale de prevenire a agregatelor, numită proteina de legare a imunoglobulinei (BiP) sau Hspa5.

În continuare, echipa a tratat şoarecii chiar de la începutul vieţii cu PBA, constatând că tratamentul a ajutat la restabilirea semnelor de proteostază normală în regiuni cheie ale creierului animalelor legate de memorie.

De asemenea, tratamentul a restabilit capacitatea şoarecilor de a distinge între obiectele mişcate şi cele nemişcate într-un test standard de memorie numit testul de recunoaştere a obiectelor spaţiale.

Echipa a descoperit că poate obţine efecte similare, inclusiv inversarea deficitelor de memorie, chiar şi atunci când au tratat şoarecii începând de la vârsta mijlocie.

Atât tratamentul de la începutul vieţii, cât şi cel de la vârsta mijlocie au arătat semne de inhibare a procesului care formează cele mai importante agregate proteice din boala Alzheimer, cunoscute sub numele de plăci beta amiloide.

În cazul tratamentului de mai târziu, nu numai procesul care stă la baza acestuia, ci şi numărul de plăci amiloide în sine a fost redus.

Ca potenţial tratament pentru Alzheimer, PBA are avantajul că poate trece cu uşurinţă din sânge în creier şi este deja aprobat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), pentru tratarea unei tulburări metabolice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.